Cine primește ajutor pentru încălzire, prin legea consumatorului vulnerabil

Data publicare: Joi, 09 Septembrie, 2021 Total: 950 accesari

Cine primește ajutor pentru încălzire, prin legea consumatorului vulnerabil

Legea consumatorului vulnerabil prevede acordarea unor ajutoare financiare pentru a asigura încălzirea locuințelor. Ajutoarele pot ajunge până la maxim 500 de lei și se vor acorda în funcție de veniturile celor care le solicită. Dacă venitul este mare, sprijinul din partea statului va fi mai mic. Doar românii care au un venit sub 200 de lei/ lună vor beneficia de acest sprijin integral.

 

Veniturile maxim acceptate pentru care o persoană să beneficieze de ajutorul de încălzire este de 1.386 de lei de persoană în cazul familiilor şi de 2.053 de lei în cazul persoanelor singure.

 

De asemenea, în lege sunt prevăzute și acordarea stimulentelor lunare. Acestea fiind valabile și în afara sezonului rece, pentru:

 

Valoarea stimulentelor lunare este între 30 și 70 de lei.

 

Potrivit estimărilor oficiale, 524 de mii de gospodării vor beneficia de ajutor, iar statul va plăti 389 de milioane de lei.

 

Proiectul de lege a fost adoptat marți. Potrivit acestuia, ajutorul de la stat pentru încălzire se oferă în funcție de venitul mediu net lunar al fiecărui membru din familie sau al persoanei singure, după cum urmează:

 

Guvernul va stabili valoarea de referință în funcție de sistemul de încălzire folosit. Aceasta nu va putea fi mai mică de:

 

Ajutorul de la stat va fi decontat direct în prețul facturii.