Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad

Data publicare: Miercuri, 08 Septembrie, 2021 Total: 1417 accesari

Omul de afaceri Nelu Iordache, condamnat definitiv la 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad

Curtea de Apel Bucureşti a decis, miercuri, 8 septembrie, condamnarea definitivă a omului de afaceri Nelu Iordache la 11 ani şi 9 luni de închisoare în dosarul autostrăzii Nădlac-Arad.

 

Iniţial, Nelu Iordache a fost condamnat la 6 ani şi 3 luni de detenţie. "În temeiul art.38, alin.1 şi alin.2 din noul Cod penal, raportat la art.39, alin.1, litera b din noul Cod penal, contopeşte pedeapsa de 2 ani închisoare, aplicată prin Sentinţa penală nr.523/9.XI.2018 a Tribunalului Giurgiu, din Dosarul nr.942/122/2017, rămasă definitivă prin Decizia penală nr.572/A/25.VI.2020 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a II-a penală, din Dosarul nr.942/122/2017 (2472/2019), pedepsele de 6 ani şi 9 luni închisoare, de 6 ani şi 6 luni închisoare, de 4 ani şi 6 luni închisoare şi de 2 ani închisoare, aplicate în această cauză, astfel că aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, şi anume pedeapsa de 6 ani şi 9 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 5 ani închisoare, urmând ca inculpatul să execute, în final, pedeapsa rezultantă de 11 ani şi 9 luni închisoare", se arată în decizia magistraţilor.  

 

Ancheta a fost demarată în anul 2012, iar cauza a fost trimisă în judecată de DNA în aprilie 2013. Procurorii îl acuzau pe omul de afaceri Nelu Iordache că, în calitate de administrator al firmei Romstrade, ar fi schimbat, fără a respecta prevederile legale, destinaţia sumei de 31.519.960 lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR pentru priectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, de aproximativ 22 de kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fonduri europene.

 

DNA susţine că banii au fost folosiţi pentru achitarea unor datorii restante ale societăţii ROMSTRADE SRL, pentru a susţine societăţile din grupul de firme pe care Nelu Iordache le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum şi în scop personal, după retragerea unor sume în numerar.

 

“Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor, şi anume avansul încasat de la CNDNR SA şi pentru a-i folosi in interes propriu şi al societăţilor în care era interesat, inculpatul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe bază de facturi ce atestau operaţiuni fictive, prin anumite firme. Apoi banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii. Suma ce a făcut obiectul operaţiunilor de spălare a banilor este de 25.000.000 lei”, informa DNA la momentul trimiterii în judecată.

 

Potrivit anchetatorilor, consecinţa directă a infracţiunilor o “constituie nerealizarea proiectului şi suspendarea plăţilor de către Comisia Europeană”.

 

Într-o altă cauză, omul de afaceri a fost condamnat, în primă instanţă, la 12 ani şi 6 luni de închisoare, pentru evaziune fiscală.  

Sursa:adevărul.ro

Foto:Inquam Photos