Colectarea banilor pentru fondul școlii sau al clasei ar putea deveni interzisă. Cei care vor proceda astfel vor fi amendați cu până la 2.000 de lei

Data publicare: Marti, 07 Septembrie, 2021 Total: 835 accesari

Colectarea banilor pentru fondul școlii sau al clasei ar putea deveni interzisă. Cei care vor proceda astfel vor fi amendați cu până la 2.000 de lei

Pretinderea de bani pentru fondul școlii sau al clasei ar putea deveni o practică interzisă, indiferent că banii vor fi strânși în cadrul școlii sau în afara ei, de către un cadru didactic sau de o altă persoană, potrivit unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat.

 

Propunerea legislativă ce urmărește să modifice Legea educației, stabilește o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei pentru cei care vor acționa contrar.

În unitățile de învățământ de stat și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sau chiar în afara acestor spații, este interzisă pretinderea, în mod direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, personal sau prin intermediul interpușilor, de către personalul didactic de conducere, personalul didactic de predare și de instruire practică, personalul didactic auxiliar sau personalul nedidactic, a unor sume de bani sau alte foloase patrimoniale elevilor, părinților sau reprezentanților legali ai acestora, se arată în propunerea senatorilor.

Amenzile vor fi aplicate de ofițerii sau agenții de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, la sesizarea elevilor, părinților sau cadrelor didactice, auxiliare sau nedidactice.

Singurele posibilități permise vor fi donația sau legatul - care sunt recunoscute ca fiind acte juridice - prin care sume de bani sau alte foloase vor fi permise, dacă vor merge spre unitatea de învățământ și nu o anumită clasă sau un anumit cadru didactic și doar dacă așa va dori părintele. 

Exceptate de la regula aceasta ar urma să fie sumele ce trebuie plătite pentru activitățile extracurriculare, cum ar fi excursiile, petrecerile, evenimentele caritabile sau alte activități care nu privesc în mod direct actul de educație.

Colectarea fondurilor de la elevi sau părinți este prevăzută ca fiind abatere disciplinară și este interzisă prin Ordinul ministerului educației nr. 5447/2020. Mai mult, inițiatorii propunerii spun că sumele de bani colectate de la părinți sau elevi nu pot fi cuprinse în buget, neputând fi incluse într-o clasificare de venituri, putând fi astfel utilizate discreționar, fără să existe o contabilizare a acestora.

“Părinții care au copii în școli de stat sunt constrânși sub o formă sau alta să cotizeze la fondul școlii pentru ca, în sala de clasă, elevii să poată studia în condiții decente. Se solicită strângerea de bani pentru renovări, mobilier, imprimante, table, parchet, echipamente digitale și chiar pentru piese mărunte, care, deși au un preț nesemnificativ, nu pot fi puse la dispoziție de unele unități școlare. (...) Părinții se văd în situația de a nu putea refuza aportul financiar, dat fiind că toți își doresc ca elevii, copii lor, să participe la cursuri în condiții cât mai bune. Mai mult, majoritatea părinților se tem că, refuzând să contribuie la această formă mascată de corupție, copilul va fi marginalizat, defavorizat în procesul de notare și supus unui disconfort emoțional de către cadrele didactice, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.


Propunerea legislativă se află la debutul parcursului legislativ. Pentru a intra în vigoare, ea trebuie să treacă de votul ambelor camere ale Parlamentului, să fie promulgată de președintele statului și apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Sursa:avocatnet.ro