Zacuscă de cumpărat vs. zacusca făcută acasă: cum ieși mai ieftin?

Data publicare: Marti, 31 August, 2021 Total: 1112 accesari

Zacuscă de cumpărat vs. zacusca făcută acasă: cum ieși mai ieftin?

Faceți zacuscă acasă sau cumpărați? Preferați gustul „de casă” sau vă e mai comod să luați de la raft sau de la producătorii tradiționali pentru că nu vreți să munciți, poate, chiar și o zi întreagă? Când vine vorba de sortimentele de zacuscă pe care le găsim pe piață, oferta este extrem de diversificată, atât în ceea ce privește conținutul – ingredientele, gramajele borcanelor și prețurile. Deși rețeta clasică, tradițională, conține ca legume doar vinete, ardei, roșii/suc de roșii, ceapă, variantele din comerț sunt numeroase  – cu  ciuperci (ghebe, gălbiori, hribi), cu trufe, cu fasole, cu pește, zacuscă fără conservanți, e-uri și zahăr și chiar rețete în totalitate bio, din legume certificate ca atare.


În ultima perioadă însă, tot mai mulți români au început să nu mai meargă doar pe rețeta clasică, și să diversifice tipurile de zacuscă făcută în casă, rivalizând cu oferta din comerț.

Primul pas în demersul “Zacuscă” este alegerea și achiziționarea ingredientelor, atât ca și calitate cât și ca și costuri, iar în această perioadă, cei mai mulți dintre arădenii care încă mai fac zacusca în casă, optează pentru legumele necesare la  zacuscă, pentru producătorii care-și comercializează produsele în piețele agro din municipiul  Arad, în detrimentul marilor magazine.


Am fost și noi curioși care mai sunt prețurile ingredientelor în aceste zile în piețele din oraș, așa că am dat o “raită” prin cele trei piețe mari agro din municipiu: Piața Mihai Viteazul, Piața Catedralei și Piața Obor.


Oferta a fost bogată în toate cele trei piețe, însă forfota cea mai mare a fost în piața OBOR, unde prețurile sunt cele mai accesibile, așa cum este și normal, vânzarea făcându-se direct de către producător, în cantități en-gros care sunt mai mici decât cele la bucată sau cantități mici.


Un kg. de vinete îl puteam achiziționa între 1 și 2 lei la sac de 25-28 kg, față de 3-4 lei kg în piețele celelalte unde vânzarea este preponderent în cantități mici pentru consum imediat.


La fel și ardeii și gogoșarii, diferențele de preț au fost substanțial mai mici  în piața Obor, un kg putându-se achiziționa la 5-6 lei față de 9-10 lei în celelalte două piețe.

Ca atare, a fost de înțeles după puțină sondare de piață, că cea mai bună ofertă pentru ingredientele celei mai râvnite rețete pentru iarnă din această perioadă, o găsim în piața Obor, așadar, nu ne mai rămâne decât să ne punem pe treabă.


Sursa foto: bucatareselevesele.ro