Rețea de certificate de vaccinare false descoperită pe rețeaua rusească telegram. Prețul unui certificat este de 100 de euro. Poliția a intrat pe fir

Data publicare: Luni, 30 August, 2021 Total: 768 accesari

Rețea de certificate de vaccinare false descoperită pe rețeaua rusească telegram. Prețul unui certificat este de 100 de euro. Poliția a intrat pe fir

O anchetă Digi24 dezvăluie o rețea de falsificatori de certificate de vaccinare. Un jurnalist Digi24 a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea.

 

Traficanții au emis documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson.

 

În grupul ”CERTIFICAT- COVID19” creat pe platforma rusească Telegram - considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie din lume - sunt aproape 600 de membri.

 

Creatorii ei spun că fac la comandă certificate de vaccinare fără a te vaccina. Dacă vrei un astfel de document, ești îndemnat să abordezi în privat userul E Vaccin, un cont care nu este asociat unui nume real și nici unui număr de telefon.

 

Un jurnalist Digi24 a urmat pașii și i s-a răspuns că prețul este de 100 de euro, iar certificatul este gata în 24 de ore.

 

A doua zi, vânzătorul a livrat dovada că a emis certificatul chiar cu datele furnizate de jurnalistul Digi24 sub forma unui clip video, astfel încât documentul să nu poată fi folosit până nu se efectuează plata.

 

Documentul este o adeverinţă cu antetul Ministerului Sănătății, care pare emisă din centrul de vaccinare al Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Se atestă în document că persoana respectivă a fost vaccinată chiar astăzi cu serul Johnson&Johnson. Atașat este și un document cu cod QR care să poată fi folosit pentru călătorii în străinătate.

 

În certificatul fals de vaccinare, apare că imunizarea ar fi fost făcută la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Managerul spitalului spune că nu există niciun centru de vaccinare în spitalul pe care îl conduce. Și califică încercarea de a falsifica certificatele drept o mizerie.

 

Poliția a deschis dosar penal în urma investigației realizate de jurnalistul Digi24.

 

Sursa:digi24.ro