În ce condiții vor merge elevii la școală în Spania, Ungaria și Austria

Data publicare: Sambata, 28 August, 2021 Total: 1471 accesari

În ce condiții vor merge elevii la școală în Spania, Ungaria și Austria

În Spania vaccinarea extinsă permite reluarea predării față în față cu măsuri de protecție moderate, deși incidența cazurilor de Covid e dublă față de luna mai.

 

Ministerul Educației din Spania și autoritățile din regiunile autonome ale țării au decis săptămâna aceasta să păstreze o serie de reguli agreate în luna mai pentru redeschiderea școlilor, pe parcursul săptămânilor următoare, potrivit El Pais. Este vorba despre măsuri moderate – precum masca obligatorie, dar un număr mai mare de elevi la clasă – deși numărul de cazuri de Covid-19 este dublu, în prezent, în Spania, comparativ cu luna mai.

 

În Ungaria se va desfășura o campani de vaccinare a elevilor în primele zile, iar autoritățile anunță că predarea față în față va începe “normal”.

 

Școlile se redeschid în Ungaria pe 1 septembrie fără ca guvernul condus de Viktor Orban să se îngrijoreze sau să anunțe măsuri precum obligația de a purta mască, relatează Hungary Today.

 

Motivul, potrivit sursei citate: încrederea că nivelul ridicat de vaccinare va permite desfășurarea normală a predării față în față. În plus, primele zile de școală vor fi marcate de o campanie de vaccinare a elevilor cu vârste de peste 12 ani.

 

Publicația menționată arată că guvernul Orban este optimist privind desfășurarea școlii, în pofida creșterii numărului de cazuri în al patrulea val al pandemiei, deoarece 90% dintre profesori sunt vaccinați, iar numărul elevilor care se pot vaccina ar urma să crească substanțial la începutul școlii.

 

În prezent, potrivit sursei citate, în Ungaria sunt vaccinați 27% dintre minorii cu vârste de 12-17 ani, iar o campanie de vaccinare în masă se va desfășura în școli în perioada 30-31 august și 2-3 septembrie. Hungary Today il citează pe expertul Miklos Rusvai, potrivit căruia era mult mai bine dacă elevii erau vaccinați complet până la mijlocul lunii august, dar “mai bine mai târziu, decât niciodată”.

 

În Austria noul an școlar va începe cu o perioadă-tampon de trei săptămâni, în condițiile unei creșteri a numărului de cazuri Covid-19 în această țară, potrivit TheLocal.at. Această fază va presupune obligația elevilor și personalului școlar să poarte măști în spațiile din afara claselor, dar nu și în clasă, în timpul orelor. În același timp, vor fi testați elevii și profesorii, indiferent dacă s-au vaccinat sau nu.

 

După ce va trece această fază intermediară, elevii și personalul școlar vor fi nevoiți să se supună regulilor aplicate la nivel național, potrivit cărora, dacă vor să participe la școala față în față, ei trebuie să prezinte fie dovada că s-au vaccinat, fie că au trecut prin boală, fie un test negativ. 

 

În perioada-tampon de la începutul școlii, elevii și profesorii trebuie să facă trei teste în fiecare săptămână, dintre care unul PCR, făcut la începutul săptămânii. Pentru elevi, în școală pot fi făcute atât teste PCR, cât și antigen, inclusiv teste bazate pe salivă.

sursa:edupedu.ro