35 de români se află în continuare în Afganistan. Cîțu i-a propus lui Iohannis să trimită în țară un avion pentru repatrierea lor

Data publicare: Luni, 16 August, 2021 Total: 838 accesari

35 de români se află în continuare în Afganistan. Cîțu i-a propus lui Iohannis să trimită în țară un avion pentru repatrierea lor

Președintele Iohannis a dispus implicarea Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a românilor aflați încă pe teritoriul statului afgan, anunță Administrația Prezidențială.

 

Anterior, premierul Cîțu a afirmat că 35 de români sunt încă în Afganistan și sunt 2 variante pentru repatrierea lor.

 

Potrivit Administrației Prezidențiale, decizia privind implicarea Forțelor Aeriene Române a fost luată la propunerea prim-ministrului „având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan, necesitatea sprijinirii repatrierii cetățenilor români aflați încă în această țară, precum și evaluările în acest sens ale Celulei de criză interinstituționale convocate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE.

 

Anterior, Florin Cîțu a declarat, la festivitatea de primire a pompierilor români din Grecia, că i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca România să trimită un avion pentru aducerea în ţară a celor 35 de români care se mai află în Afganistan. Potrivit premierului, există şi varianta unui avion în colaborare cu NATO care ar urma să-i aducă pe cetăţenii români până în Georgia, iar de acolo un alt avion să-i transporte până în ţară.

 

„Pe această cale aș vrea să transmit tuturor românilor care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea noastră diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede. Cei 35 nu sunt din cadrul Ambasadei, sunt și de la ONU, și din mediul privat, sunt mai multe persoane. Au fost 60, mai sunt 35 de români acolo. Sunt în siguranță, ținem legătura cu toți. Noi am făcut toate demersurile”, a declarat Florin Cîţu.

 

„Cel mai rapid s-ar putea să fie cu avionul NATO. Nivelul de alertă este maxim. Părăsiţi imediat Afganistanul”, a mai transmis premierul Florin Cîţu, care a adăugat că există o celulă de criză la MAE, MApN şi alte instituţii pe acest subiect.

sursa:libertatea.ro