Azi credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Superstiții și obiceiuri de Sfânta Marie Mare

Data publicare: Duminica, 15 August, 2021 Total: 1009 accesari

Azi credincioșii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Superstiții și obiceiuri de Sfânta Marie Mare

Sfânta Marie Mare este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creştin-ortodox şi este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august.

 

Tradiţia bisericească spune că sărbătoare este precedată de două săptămâni de post strict. În seara dinaintea Sfintei Mării în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie şi slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului.

 

După data de 15 august începe perioada în care se pot face nunţi, au loc multe târguri de toamnă şi se fac cele mai multe praznice de pomenire a celor decedaţi, potrivit publicaţiei mai sus menţionate.  

 

Există anumite zone din ţară unde data de 15 august este considerată ziua morţilor. Se organizează pomenirea celor decedaţi, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone se organizează însă procesiuni religioase, iar numărul participanţilor ajunge mereu la zeci de mii de oameni.  

 

Dacă ai persoane dragi cu numele de Maria, Marian, sau derivate de la aceste nume, atunci le poţi trimite cele mai frumoase mesaje de la mulţi ani.  

 

Potrivit ziarulunirea.ro, pe data de 15 august în Transilvania există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfinţite, iar mai apoi se împart celor care participă la slujbă. Femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori. Pe acestea le aranjează la icoane, totul pentru ca familiile lor să fie protejate de boli.  

 

În ziua de Sfânta Mărie, ciobanii coboară cu turmele de oi de pe munte. În multe sate, oamenii nu aprind focul în gospodărie cu două zile înainte de sărbătoare. Aceştia cred că se vor îmbolnăvi dacă fac acest lucru sau că le va arde gospodăria.   Se mai crede că oamenii care lucrează în curte sau la câmp în această zi de mare sărbătoare vor avea recoltele fără roade, iar animalele lor se vor îmbolnăvi.  

 

Sărbătoarea Sfintei Mării este despre sănătate, căsătorie sau naştere uşoară. Pe tot timpul zilei de 15 august, femeile care îşi doresc să-şi găsească ursitul trebuie să poarte la sân ferigă şi să se roage la icoana Maicii Domnului.   În ziua de 15 august, femeile nu au voie să se tundă şi să arunce părul la gunoi.

 

Din popor se mai spune că după data de 15 august bărbaţii trebuie să poarte căciulă şi nu pălărie. Ei nu au voie să doarmă pe prispa casei.

 

Totodată se mai spune că dacă în ziua de Sfânta Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi una lungă şi cu temperaturi ridicate.  

 

Sursa:adevărul.ro