Cu doar câteva luni înainte de iarnă sute de mii de români riscă să rămână fără electricitate și gaze

Data publicare: Sambata, 07 August, 2021 Total: 1092 accesari

Cu doar câteva luni înainte de iarnă sute de mii de români riscă să rămână fără electricitate și gaze

Guvernul a adoptat un proiect de ordonanță de urgență care prevede abrogarea unei prevederi din Ordonanţa de Urgenţă nr. 70/2020, dată în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19, în România. Prin aceasta se interzicea deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică sau gaze naturale în perioada stării de alertă.

 

Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern joi, 5 august, prin care se abrogă un aliniat din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020, intră în vigoare după 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

 

De un an și aproape trei luni, consumatorii de energie electrică și gaze naturale nu au putut să fie debranșați, chiar dacă nu își plătesc facturile, ca urmare a măsurilor luate pentru gestionarea pandemiei de COVID-1.

 

Este vorba de art. 72. alin. (1) din Ordonanța de Urgență nr. 70/2020 care prevede că „pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

 

Acest aliniat a fost propus spre abrogare într-un proiect de Ordonanță de Urgență, aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului. Permanentizarea facilităților poate duce la prejudicii majore în lanț în întreaga economie, se arată în documentul guveramental.

 

Acest context legislativ a indus unora dintre clienții finali un comportament neadecvat în relația contractuală cu furnizorii, chiar și în situația în care nu au fost afectați de problemele create de COVID 19, generând pierderi din ce în ce mai mari pe întreg lanțul de producție-transport-distribuție-furnizare energie electrică și gaze naturale”, se arată în document.

 

Sursa:bugetul.ro