Un pas important pentru pasajul din Micălaca. Exproprierile au trecut de CLM, terenurile disponibile într-o lună

Data publicare: Luni, 02 August, 2021 Total: 1261 accesari

Un pas important pentru pasajul din Micălaca. Exproprierile au trecut de CLM, terenurile disponibile într-o lună

Telenovela pasajului de pe centură din zona Micălaca durează de mulți ani, de suficienți de mulți încât șantierul abandonat a devenit parte din urbanismul zonei.

 

Povestea pe scurt ar fi.... proprietarii terenurilor din zonă nu au dorit să renunțe la ele pentru ca acestea să fie folosite la relocarea rețelelor electrice de înaltă tensiune din zonă, iar astfel, șantierul a bătut pasul pe loc.

 

În ședința de Consiliu Local de luni, 2 august a.c., consilierii locali au votat în unanimitate proiectul de hotărâre care va permite municipalității să înceapă procedura de expropriere. Exproprierea este făcută însă pentru proiectul de reabilitare și extindere a sistemului de apă și canalizare din Grădiște, o centură de canalizare practic a orașului, parte a unui master la nivelul județului, însă, odată expropriate aceste terenuri, ele vor putea fi folosite și pentru mutarea reșelelor de înaltă tensiune care au blocat din anul 2012, finalizarea pasajului, atât de necesar pentru traficul nașional până la urmă.

 

Valoarea de expropriere a terenurilor va fi cea din grila notarială, iar în cazul de față vorbim de două categorii de terenuri: intravilane și extravilane.

-teren intravilan, pentru care se va plăti 30 euro pe metru pătrat, cu excepția terenurilor care depășesc 6500 mp, unde prețul este pe jumătate. Există un singur caz de acest fel, este vorba de o singură parcelă, care are  6700 mp, iar pentru această parcelă, proprietarul va primi 15 euro per metru pătrat.

 

-eren extravilan - pentru care se va plăti 1 euro per metru pătrat

 

Efortul financiar al municipalității pentru aceste exproprieri este de aproximativ 440.000 euro, sumă care a fost alocată la ultima rectificare bugetară, și aceasta se află disponibilă în buget.

 

În următoarele zile se for emite notificările de expropriere pentru cei 40 de proprietari ai ternurilor vizate, iar municipalitatea estimează că în decurs de 30 de zile de la finalizarea procedurilor, terenurile vor fi predate Companiei Naţionalale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru executarea lucrărilor.


În cazul în care unii proprietari nu vor fi mulțumiți de sumele plătite pentru expropriere, procedura nu va fi blocată și nici lucrările la pasaj, eventualele contestații vor fi rezolvate în instanță iar exproprierea își va produce efectele.