Ungaria introduce vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale

Data publicare: Sambata, 31 Iulie, 2021 Total: 1095 accesari

Ungaria introduce vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale

Ungaria introduce vaccinarea obligatorie pentru toate cadrele medicale, a declarat prim-ministrul Viktor Orban vineri, la postul public Radio Kossuth.

 

Guvernul Ungariei a decis să impună obligativitatea vaccinării împotriva COVID pentru cadrele medicale.


Cadrele medicale au 15 zile la dispoziție pentru a li se administra prima doză începînd cu data de 15 august a.c. Cadrele medicale care refuză vaccinarea vor fi concediate.

 

Decizia anunțată vineri de premierul Viktor Orban urmează exemplul unor țări precum Italia, Franța, Grecia, Letonia și Anglia, care au impus deja sau urmează să impună o regulă similară.


Guvernul leton și-a anunțat acum o săptămână intenția de a face vaccinarea împotriva COVID-19 obligatorie pentru angajații din sistemul sanitar şi din educaţie.

În aceeași perioadă, parlamentarii de la Londra au aprobat vaccinarea obligatorie pentru angajații din centrele de îngrijire din Anglia.

Italia, una dintre primele țări afectate de pandemie, a fost și primul stat european care în martie a impus vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale și a farmaciștilor.

La mijlocul lui iulie, atât Franța, cât și Grecia au impus obligativitatea vaccinării angajaților din sectorul sanitar. Ambele țări au restricționat, de asemenea, pentru persoanele nevaccinate, unele activități de zi cu zi.

„Există deja anumite vaccinuri care sunt obligatorii pentru angajaţii din domeniul medical… am extins această regulă pentru coronavirus”, a spus vineri premierul maghiar Viktor Orban pentru Kossuth Radio, explicând de ce a decis să facă vaccinul anti-COVID obligatoriu pentru cadrele medicale.

 

Agnes Galgoczi, şeful departamentului de epidemiologie din cadrul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică din țara vecină, a precizat că persoanele care lucrează în domeniul sănătăţii vor avea la dispoziţie 15 zile pentru a începe vaccinarea.

 

Astfel, în Ungaria vaccinarea devine obligatorie pentru toţi cei care lucrează în domeniul sănătăţii şi nu s-au vaccinat încă: pentru cei care furnizează servicii de îngrijire de bază, cei din ambulatorii, cei din spitale, cei de pe ambulanţă, cei din industria farmaceutică, cei care furnizează servicii de transport pentru pacienţi – indiferent că lucrează în sistemul de stat sau în sistemul privat. De asemenea, vaccinarea este obligatorie şi pentru toţi cei care lucrează în cadrul instituţiilor de servicii sociale.


Din cauza variantei Delta, persoanele care nu s-au vaccinat încă sunt într-un pericol mai mare decât oricând, a atras atenţia Orban. Vârstnicii care nu au acceptat până acum vaccinul vor primi vizite personale pentru a fi convinşi, a mai spus premierul.

De asemenea, în toate şcolile, în primele zile ale noului an de învăţământ, 1-2 septembrie, copii cu vârste între 12 şi 16 ani vor avea ocazia să se vaccineze, a anunţat Orban. El a precizat că 13-14% dintre copiii de 12-15 ani au fost deja imunizaţi, la fel şi circa 45% dintre adolescenţii de 16-18 ani, scrie Agerpres.