Buletin electronic 2021. Cărțile de identitate cu cip pot fi emise și pentru copiii sub 14 ani

Data publicare: Vineri, 30 Iulie, 2021 Total: 1370 accesari

Buletin electronic 2021. Cărțile de identitate cu cip pot fi emise și pentru copiii sub 14 ani

Teoretic, România ar trebui să facă tranziția la cartea de identitate electronică începând cu 2 august 2021. Așa cum ne stă în fire, evident că niciodată nu suntem capabili să ne încadrăm în termene, dacă am face asta, nu ne-am mai numi români.

 

De aproximativ un an, au apărut în spațiul online primele detalii despre buletinele electronice, cu cip. Acestea ar trebui să înlocuiască cartea de identitate pe care o avem cu toții cu una electronică. Obligația acestei tranziții vine la Uniunea Europeană, iar dacă nu vei avea nu vei avea noua carte de identitate, nu vei mai avea posibilitatea să călătorești liber în blocul comunitar.

 

Noile cărţi de identitate vor mai avea de așteptat în purul stil românesc, Imprimeria Națională, instituția care ar trebui să producă noile documente, abia a lansat o primă licitație pentru materialele necesare.

 

Instituția vrea să cumpere acum opt milioane de elemente de securitate pentru noile buletine electronice și mai pregătește o altă licitație pentru asigurarea dotării la nivel național a infrastructurii de preluare a datelor pentru noua carte de identitate.

 

Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu excepția semnăturii olografe a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.