Un alt fel de Alianță a Vestului, însă acum pe partea de sănătate a DSP-urilor

Data publicare: Joi, 22 Iulie, 2021 Total: 1348 accesari

Un alt fel de Alianță a Vestului, însă acum pe partea de sănătate a DSP-urilor

Directorii Direcțiilor de Sănătate Publică din județele Arad, Timiș și Hunedoara au decis să pună bazele unei colaborări, un fel de alianță a vestului, dar de data aceasta pe partea de sănătate publică. 

 

Întâlnirea de lucru a avut loc la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, iar la finalul acesteia a fost semnat un protocol interjudeţean de colaborare. Această acţiune comună reprezintă un prim pas în eficientizarea şi reducerea timpului de soluţionare a cererilor cetăţenilor.

 

Cei trei directori s-au decis să facă un protocol de colaborare, care va avea mai multe direcții de implementare. Până vor face acest protocol, se vor întâlni de cel puțin două ori pe lună și apoi vor vedea cum poate fi transpus acest protocol în avantajul pacienților. 



 

Azi, 21 iulie 2021, se sărbătoreşte Ziua Banatului, o zi importantă pentru noi toţi şi îndeosebi pentru Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene: Arad, Hunedoara şi Timiş, ai căror directori executivi: Dr. Timiş Horea Sorin – DSP Arad, Ec. Mezei Ioan Sebastian – DSP Hunedoara şi Dr. Cioca Flavius – DSPJ Timiş – coordonator pe Regiunea de Dezvoltare Vest, s-au întrunit în vederea constituirii Alianţei Vestului pentru Sănătate Publică. Aceasta are drept scop implementarea unei Strategii de Sănătate pe Regiunea VEST într-un program pilot de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar, pe şase componente strategice”, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al DSP Timiş.

 

“Alianța” are în obiectiv şase componente strategice:

- digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluţii inteligente de eHealth

- analiza nevoilor de servicii medicale

- optimizarea transferurilor interjudeţene a pacienţilor

- optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune

- realizarea unor echipe comune de control interjudeţene

- elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional

 

Accentul se va pune pe digitalizarea serviciilor medicale din zona de vest a țării. În acest scop, va fi depus un proiect comun pentru obținerea de finanțare europeană prin Agenția de Dezvoltare Regională ADR Vest, în vederea eficientizării activității prin implementarea unor softuri administrative, dar și a softurilor de analiză date și indicatori. Iar o altă discuție, în cadrul întâlnirii, s-a purtat în jurul transferurilor interjudețene de pacienți, dar e vizată și inspecția sanitară de stat, care ar putea beneficia de pe urma acestei alianțe, pentru că, pe viitor, controalele se vor face cu echipe comune, care ar eficientiza activitatea.

 

„Transformarea digitală a sistemului de sănătate oferă mijloace de eliminare a compartimentării acestuia, prin facilitarea punerii în comun a informaţiilor între autorităţile de sănătate publică. Mijloacele sigure şi rapide de transmitere a informaţiilor colectate de diferiţi agenţi reprezintă o condiţie necesară pentru coordonarea serviciilor de asistenţă medicală şi pentru tratamentul global al pacientului. Procesul de digitalizare se raportează la accesul rapid, schimbul şi partajarea de date care facilitează adoptarea unei decizii medicale. Schimbul de date electronic între profesioniştii din domeniul sănătăţii generează plus-valoare directă pentru calitatea asistenţei medicale”, se mai arată în comunicatul transmis.

 

Totodată, în cursul zilei de miercuri, la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, a avut loc o întâlnire de lucru cu prof.univ.dr. Octavian Creţu, rectorul acestei instituţii, ocazie cu care au fost trecute în revistă necesităţile sistemului medical din cele 3 judeţe, în vederea asigurării unei bune colaborări între instituţia de învăţământ şi direcţiile de sănătate publică.