Inundații catastrofale în vestul Germaniei, cel puțin 100 de morți și 1.300 de persoane dispărute

Data publicare: Sambata, 17 Iulie, 2021 Total: 1595 accesari

Inundații catastrofale în vestul Germaniei, cel puțin 100 de morți și 1.300 de persoane dispărute

Ploile torențiale și inundațiile masive din landurile Renania Palatinat și Renania de Nord-Vestfalia au provocat distrugeri de mare amploare. Guvernul german promite ajutoare de urgență.

Bilanţul intemperiilor devastatoare a depășit pragul de 100 de victime, după ce autorităţile au anunţat vineri 103 decese.

 

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită la Washington, a declarat joi că este ”foarte profund afectată” de inundaţii: ”Sunt foarte profund afectată de suferinţa persoanelor în cauză”, a afirmat Merkel, exprimându-şi ”teama că adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare”.

Ea a vorbit de ”o zi de teamă, o zi de angoasă, o zi de disperare” în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, care i-a prezentat ”sincere condoleanţe”. Cancelarul german a promis ajutor pentru ”reconstrucţie” şi le-a dat asigurări celor afectaţi că ”nu sunt singuri”.

Până vineri la ora 14.00, cel puțin 103 persoane și-au pierdut viața în urma inundațiilor din vestul Germaniei, potrivit ultimului bilanț prezentat de DW.


   

55 de oameni au fost salvați după ce casele lor s-au prăbușit în regiunea Cologne, în timp ce mulți alții sunt încă dați dispăruți.

Potrivit DW, în Belgia, țară vecină afectată și ea de inundații, s-au înregistrat 14 decese în urma viiturilor.

 

Aproximativ 1.300 de oameni din districtul Ahrweiler sunt dați dispăruți, au anunțat autoritățile districtuale. Rețelele de telefonie mobilă sunt nefuncționale în zonă, ceea ce înseamnă că localnicii nu-și pot suna rudele și prietenii pentru a afla vești despre ei. 

Comunități întregi sunt în ruină după ce satele și orașele din landurile North Rhine-Westphalia și Rhineland-Palatinate au fost măturate de râurile umflate de viituri.

 

În Erftstadt-Blessem, casele au fost luate de ape, iar unele s-au prăbuşit. Mai multe persoane sunt date dispărute. În imaginile surprinse în zona dezastrului şi publicate de autorităţi se poate vedea un vast crater în care se revărsau cantităţi mari de pământ, apă cu noroi şi moloz.

 

Un baraj din apropierea graniței cu Belgia, Rurtalsperre, a fost inundat în timpul nopții, iar altul, Steinbachtalsperre, este instabil.

Parlamentul din landul North Rhine-Westfalia se întrunește într-o ședință de urgență vineri. Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a de
clarat pentru Spiegel că guvernul federal va oferi sprijin financiar pentru regiunile afectate cât mai repede cu putință, cel mai probabil în ședința de miercuri.









Sursă foto: Profimedia