Produsele de unică folosință din plastic interzise în UE din iulie 2021. Vezi ce produse devin istorie

Data publicare: Duminica, 04 Iulie, 2021 Total: 1679 accesari

Produsele de unică folosință din plastic interzise în UE din iulie 2021. Vezi ce produse devin istorie

Implementarea în statele membre a așa-numitei directive de plastic (904/2019) a Parlamentului European prevede printre altele, interzicerea, începând cu 3 iulie 2021, a comercializării de produse specifice din plastic, respectiv zece categorii de produse: beţigaşe de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic.

De sîmbătă, 3 iulie 2021, a intrat în vigoare directiva Uniunii Europene care se referă la interzicerea lucrurilor confecționate din plastic, de unică folosință.

Inițiativa există de mai mult timp, votul pentru aprobarea acesteia fiind dat de acum doi ani. Directiva intrată în vigoare sâmbătă face parte dintr-un set de măsuri pentru combaterea poluării pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Noua directivă vizează cele mai des întălnite gunoaie de plastic de pe plajă sau din pădure. Mai mult, se interzic paharele din polistiren de unică folosință, dar și cele fabricate din materiale plastice oxo-degradabile, care se pot dezintegra în fragmente mici.

 

Datele Comisiei Europene susțin că produsele de unică folosinţă din plastic au un impact negativ major asupra mediului înconjurător şi a sănătăţii oamenilor, 70% dintre deşeurile descoperite în apele şi pe plajele europene fiind produse din plastic.

România nu a reușit să transpună în legislația națională această directivă europeană,  o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens este aşteaptă să fie aprobată de Guvern, însă  prin ratarea termenului de 3 iulie, țara noastră riscă declanșarea unei proceduri de infringement și chiar și penalități.

 

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, cel care e responsabil de implementarea legislației, a anunțat vineri pe Facebook că proiectul unei ordonanțe de urgență ”este aproape finalizat” și că el va fi lansat abia săptămâna viitoare în procedură de avizare interministerială. Aceasta înseamnă că până la adoptarea lui de către guvern va mai trece o perioadă de timp.

 

„Trebuie să vedem cum reuşim să legăm această perioadă în care totul este permis cu perioada în care majoritatea acestor produse vor fi interzise atât la producători cât şi punerea lor pe piaţă din stocurile pe care le au comercianţii sau producătorii. Ar putea exista şi măsuri intermediare. Lucrăm la un act normativ, o ordonanţă, prin care măcar la festivaluri să interzicem din vara asta folosirea acestor produse care sunt în Directivă. Cred că ar fi un semnal bun, pozitiv, astfel încât măcar acolo unde imediat se poate implementa să dăm un semnal pozitiv", a declarat joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna.