Regizorul arădean Tapasztó Ernő distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Atelier

Data publicare: Joi, 01 Iulie, 2021 Total: 1030 accesari

Regizorul arădean Tapasztó Ernő distins cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Atelier

Spectacolul „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați”, o producție a Companiilor „Szegedi Pinceszínház” și „Aradi Kamaraszínház” a primit două premii și trei nominalizări la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „ATELIER” de la Baia Mare. Totodată, realizatorii spectacolului au fost premiați și la cea de-a 33-a ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (Ungaria).

 

Tapasztó Ernő, directorul artistic al Companiei „Aradi Kamaraszínház” a câștigat premiul pentru cea mai bună regie cu spectacolul „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați”, de Csokonai Vitéz Mihály, iar actorul Gerner Csaba a fost desemnat cel mai bun actor, pentru rolul din același spectacol, la cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” de la Baia Mare. Membrii companiilor „Szegedi Pinceszínház” și „Aradi Kamaraszínház” au obținut încă trei nominalizări, după cum urmează: actrița Éder Enikő la premiul pentru cea mai bună actriță, Szvatek Péter la premiul pentru scenografie și Varsányi Anna la premiul pentru costume.

 

Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați” a fost singurul spectacol în limba maghiară în competiția festivalului, publicul, respectiv juriul – alcătuit din actrița și poeta Ioana Crăciunescu, criticul de teatru și scriitorul Doru Mareș, teatrologul și criticul literar Claudiu Groza –, l-au urmărit cu subtitrare în limba română. Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru „Atelier”, unul dintre cele mai vechi festivaluri internaționale de teatru din România, a avut loc în perioada 22-30 iunie la Baia Mare, alături de cele românești fiind invitate companii din Ungaria, Franța, Belgia și Maroc.

 

Totodată, coproducția trupelor de la Arad și Szeged a obținut alte două premii importante la cea de-a 33-a ediție a Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda (Ungaria), unde actrița Éder Enikő a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar, iar actorul Gerner Csaba a fost desemnat cel mai bun actor în rol secundar. În spectacolul „Văduva Karnyó și cei doi zvăpăiați”, de Csokonai Vitéz Mihály, coproducție a trupelor Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” și Compania „Pinceszínház” (Ungaria), realizată în cadrul Programului Déryné din Ungaria, actrița Éder Enikő interpretează rolul lui Samu, iar Gerner Csaba, rolul lui Lázár.