Iustin Cionca, de 5 ani președintele Consiliului Județean Arad: „Avem peste 20 de proiecte în lucru”

Data publicare: Joi, 01 Iulie, 2021 Total: 2156 accesari

Iustin Cionca, de 5 ani președintele Consiliului Județean Arad: „Avem peste 20 de proiecte în lucru”

Ghidul Arădean: Domnule președinte Iustin Cionca, s-au împlinit cinci ani de la validarea dvs. în această funcție. Probabil că v-ați realizat un bilanț personal al acestor cinci ani. Vă propun să insistăm astăzi despre asta, despre satisfacții, neîmpliniri, proiecte personale, obiective, despre ceea ce v-a bucurat și ceea ce v-a amărât în acești cinci ani.

Iustin Cionca: Am candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Arad cu un proiect clar, în anul 2016: să nu fiu un președinte comod, care nu tulbură apele, să îmi las amprenta asupra dezvoltării Aradului dar și asupra relațiilor cu alte județe și cu partenerii externi ai Aradului. Am candidat să fiu un ajutor pentru cei care au nevoie de sprijin și să contribui la proiectele comunităților din județ. Acestea sunt coordonatele activității mele administrative și politice, în acești cinci ani. Nu mi-am făcut un bilanț oficial al celor cinci ani, pentru că noi comunicăm zilnic foarte mult cu arădenii, uneori chiar mi se reproșează că prea mult. 

G.A.: Haideți să structurăm discuția pe aspecte pozitive și negative, pe provocări și neîmpliniri. Să începem cu cele bune, despre care noi, românii, zicem că e bine să se-adune…

I.C.: Sunt oarecum reținut în enumerarea lucrurilor bune, pentru că oricum încercăm să le prezentăm, sună a laudă. Toată viața mea am evitat cuvintele mari și laudele de sine, indiferent că am fost primar, parlamentar sau președinte de Consiliu Județean. Oricum, contează felul în care ești perceput de ceilalți, nu cum te percepi pe tine însuți.

De aceea, permiteți-mi să mă limitez la a vă spune că, la capitolul „aspecte pozitive”, am avut un anumit tip de proiecție când am câștigat alegerile pentru Consiliul Județean, în anul 2016, și am reușit să depășim, împreună cu colegii din Consiliul Județean, ce ne-am propus la alegeri. Insist pe faptul că am lucrat împreună, fiindcă este important pentru mine că am alături oameni cu care putem construi, oameni pozitivi, profesioniști. Și insist pe asta, fiindcă suntem într-un context în care este o mare presiune să se facă concedieri din sectorul public. Eu, dimpotrivă, cred că trebuie să aducem specialiști, să cooptăm experți în instituțiile noastre, pentru că numai așa va putea performa administrația. Avem proiecte foarte mari în lucru, construim cinci spitale în județul Arad, ne-am apucat de drumul expres Arad-Oradea, construim poduri, modernizăm drumuri județene, construim de la zero șosele de centură. Aceste lucrări pot fi făcute numai cu oameni pricepuți, or dacă îi scoatem din sistem, sistemul se va bloca sau nu va performa așa cum ne dorim cu toții. Pentru implementarea unui proiect este nevoie de mulți oameni, iar noi, la Arad, de exemplu, avem peste 20 de proiecte de finanțare în lucru.

Avem în județ lucrări de aproape două miliarde de euro gestionate de Consiliul Județean Arad și instituțiile sale subordonate, și alte două miliarde de euro în calea ferată, gestionate de Guvernul României, care însă vor trebui conectate la infrastructura județeană. Aceste proiecte nu pot fi duse la bun sfârșit fără oameni. De aceea, eu sunt adeptul profesionalizării administrației, nu al depopulării ei. Să știți că oamenii valoroși, dacă se simt amenințați, vor pleca în mediul privat, și privații sunt gata să îi primească imediat, pe salarii mai mari. Noi, la Consiliul Județean Arad, am creat o cultură organizațională care îi fidelizează pe colegi, și nu neapărat salarial, pentru că suntem pe penultimul loc în țară la salarii, ci moral, profesional, implicându-i în proiecte și oferindu-le sentimentul de satisfacție profesională.


G.A.:  Ce v-a mâhnit, domnule președinte Cionca, în acești ani? Care au fost momentele în care v-ați revoltat?

I.C.: Să știți că sunt un om liniștit de felul meu, un optimist și un luptător. Nu mă mâhnesc cu una, cu două. Dar chiar și pe mine m-a revoltat birocratizarea excesivă a administrației, faptul că proiectele noastre au fost blocate uneori înainte să apuce să fie implementate, de funcționari de la București care nu înțeleg ce înseamnă viteza și eficiența. Vă dau un singur exemplu. Noi în anul 2020 ar fi trebuit să finalizăm două drumuri extrem de importante din județ, Arad-Horia-Șiria-Pâncota și Pâncota-Târnova-Buteni, pentru care am câștigat fonduri europene. Din cauza procedurilor birocratice, proiectele pe care noi le-am depus la București au stat câte 1300 de zile în sertarele funcționarilor de acolo. Deci noi ar fi trebuit să terminăm lucrările, dar nici măcar nu ne-am apucat de ele. Sigur, nu pot remarca și aspecte pozitive, faptul că pentru actualul exercițiu financiar se dă o competență sporită în gestionarea proiectelor europene Agențiilor de Dezvoltare Regională, iar asta înseamnă un pas mare spre descentralizarea reală.


G.A.:  Domnule președinte Iustin Cionca, județul Arad arată astăzi așa cum vă imaginați, în urmă cu cinci ani, când ați preluat mandatul de președinte?

I.C.: Vă repet, eu nu vreau să fiu lipsit de modestie, de aceea cred că ar trebui să îi întrebați pe arădeni dacă lucrurile s-au schimbat în ultimii cinci ani. Pentru mine, pentru echipa cu care lucrez, un barometru l-au reprezentat alegerile locale din anul 2020, atunci când am câștigat alegerile în 73 din cele 78 de unități administrativ-teritoriale din județul Arad, și cred că asta înseamnă că oamenii au fost mulțumiți. Este un rezultat istoric pe vot politic și administrativ, iar faptul că am câștigat alegerile uninominale îmi conferă un plus de legitimitate. Dar nu vreau să vă ocolesc întrebarea.

Da, eu cred că județul Arad s-a îndreptat, în ultimii cinci ani, în direcția în care eu mi-am propus să îl duc. Astăzi avem în lucru trei șantiere majore pe drumurile județene, două șantiere majore pe spitale și ne pregătim să deschidem încă trei. Am avut curajul să ne apucăm de proiecte foarte grele și îmi amintesc că atunci când le-am prezentat, unii le numeau fantezii și râdeau de noi. Iată că suntem gata cu unele, la altele lucrăm și la celelalte vom începe să lucrăm în perioada următoare, demonstrând că Aradul este un județ puternic, cu mare potențial, cu oameni harnici și eficienți atât în sectorul privat, cât și în cel bugetar. Sigur, eu nu spun că nu ne-am dori ca lucrările să avanseze mult mai repede, să existe un disconfort mult mai mic. Dar sunt lucrări importante, noi am impus garanții de câte 7 ani pe drumurile județene, deci e preferabil să se facă bine decât să se facă repede.


G.A.:  Vă întrebam și de provocări, domnule Cionca, să nu ocolim nici această întrebare.

I.C.: Provocarea cea mai dificilă a reprezentat-o pandemia Covid-19. Nu ne așteptam la o asemenea încercare, una care a resetat total actul administrativ. Mulți arădeni au suferit de această boală, unii și-au pierdut viața. Noi am avut, într-un fel, norocul că am început deja investițiile în sistemul medical, pandemia ne-a prins cu un spital TBC nou, cu echipamente moderne pe majoritatea secțiilor de spital. Dar a fost o încercare extrem de grea, am consumat în două luni bugetul pe un an de zile la spital. Am adus în anul 2020 peste 10 milioane de euro la Spitalul Județean Arad, să poată face față pandemiei.

Le mulțumesc celor care au fost solidari cu noi, societatea civilă, cadre medicale, universități, biserici, funcționari, care au înțeles că este nevoie de un efort colectiv. Aradul, în pandemie, s-a mobilizat incredibil, am fost foarte mândru de arădenii activi. Este adevărat că au existat și voci critice, oameni nemulțumiți și uneori pe bună dreptate. A fost o încercare cu care nimeni nu s-a mai confruntat, pentru care nici o țară nu a fost pregătită, nici SUA, nici Japonia, nici Italia, nici Germania, Marea Britanie sau Spania. Faptul că am trecut de pandemie și că viața a reintrat rapid într-o cadență normal, pentru mine sunt semne bune și le mulțumesc tuturor celor care au făcut front comun pentru asta.


G.A.:  La final, cum vedeți următorii cinci ani la Consiliul Județean Arad?

I.C.: Mandatul meu de președinte este până în toamna anului 2024. Până atunci, vom moderniza peste 700 km de drumuri județene, vom avea cel puțin patru spitale noi în Arad, vom moderniza secțiile cele mai importante de la Spitalul Județean. Începem lucrări de jumătate de miliard de euro în extinderea rețelei de apă și canalizare din județ și în creșterea calității apei potabile.

În anul 2024 vom avea racordate la gaz gospodării unde nu se spera că va ajunge gazul vreodată (dacă va exista și o mobilizare a primarilor în acest sens). Sper ca tot atunci să finalizăm deja modernizarea rețelei de drumuri din nordul județului, care va lega Seleușul de județul Bihor, prin Șicula, Cermei și Berechiu. Și, nu în ultimul rând, sper să fim cu toții sănătoși, să ne păzească bunul Dumnezeu de epidemii, pandemii și boli și să ne putem bucura de viața pe care ne-o dorim, într-un județ Arad care se dezvoltă de la an la an.