Pe modelul Arad, la Oradea se unifică spitalul Municipal cu Spilalul Județean

Data publicare: Miercuri, 30 Iunie, 2021 Total: 941 accesari

Pe modelul Arad, la Oradea se unifică spitalul Municipal cu Spilalul Județean

Ne-au tot obișnuit politurcii locali să dea exemplu din alte orașe vecine, unul dintre preferatele politrucilor fiind Oradea.


În ultima campanie electorală, cea vizând alegerile locale, atât cei de la PSD cât și cei de la USR și-au promis că dacă-i votăm, vor face un spital municipal cum n am mai vazut, că deh, să avem și noi spital municipal, cu numele, lucru care ar însemna o cheltuială substanțială pentru municipiu, atât pentru construcția lui cât și pentru funcționarea lui ca spital independent.


Cu ani în urmă, mai exact în 2011, noua forma a Spitalului  Clinic Județean de Urgență Arad a luat ființă în forma actuală în urma Hotărârii de Guvern nr. 359/2011 din 06.04.2011 prin reorganizarea într-o singura structura a 3 spitale si anume:

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad înființat în anul 1981,

Spitalul Clinic Municipal Arad - înființat în anul 1775,

Spitalul Clinic de Obstetrica - Ginecologie "Dr. Salvator Vuia" Arad care datează din anul 1919.

 

Motivul a fost unul simplu și pur economic, formarea un spital de categoria I, care poate deconta actul medical, același act medical, la o suma mai mare, adică, încasează mai mulți bani, și poate gestiona mai eficient actul medical.

 

În orașul și județul vecin, Oradea (Bihor), funcționează încă separate atât Spitalul Județean cât și Spitalul Municipal, însă ambele spitale sunt catalogate ca spitale de categoria a II-a, iar conducerea municipiului și a județului își dorește o eficientizare mai atît din punct de vedere economic cât și din punct de vedere sanitar.

 

În prima fază, au fost unificate 4 spitale, Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie, urmând ca în faza a II-a, Spitalului Județean și Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu" să fie și ele unificate într-un spital mare de categoria I.



Anunțul a fost făcut de primarul Municipiului Oradea, Florin Birta, pe pagina de Facebook.

 

“Centralizarea sistemului de sănătate reprezintă principala componentă a unui sistem performant de sănătate, iar Municipiul Oradea are de mai mulți ani ca obiectiv refacerea sistemului sanitar local.

Procesul de modernizare a început cu unificarea celor patru spitale: Spitalul Municipal, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie, Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie și Spitalul de Pneumoftiziologie, fapt ce a dus la o mai bună gestionare a sistemului sanitar și la creșterea calității actului medical.

Din analiza economică comparativă a celor două unități spitalicești, rezultă că prin unificarea Spitalului Județean cu Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu" va crește calitatea activității sanitare, a actului medical, dar și gradul de finanțare a spitalelor.

Ambele unități spitalicești sunt spitale de categoria a II-a și au un anumit grad de finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv de 1600 lei/pacient în cazul Spitalului Județean și de 1550 lei/pacient în cazul Spitalului Municipal. După fuziunea celor două spitale, noua unitate va deveni spital de categoria I, prin urmare gradul de finanțare va crește la cca 1800 lei/pacient, în total 2 milioane de euro într-un an.” A scris Florin Birta, primarul orașului Oradea.