ALDE arată cu ce s-a ales România după 6 luni de mandat PNL – USR PLUS – UDMR: multe promisiuni, zero realizări, eșecuri pe bandă rulantă

Data publicare: Marti, 29 Iunie, 2021 Total: 587 accesari

ALDE arată cu ce s-a ales România după 6 luni de mandat PNL – USR PLUS – UDMR: multe promisiuni, zero realizări, eșecuri pe bandă rulantă

După mai mult de șase luni de zile, din 23 decembrie 2020, de când Guvernul format din PNL – USR PLUS – UDMR își prelua mandatul, vedem că promisiunile făcute de PNL și USR în campania electorală au picat precum piesele unui domino. ALDE constată faptul că prima concluzie la 6 luni de mandat poate fi următoare: multe certuri, multe conflicte, luptă acerbă pentru putere atât în coaliție, cât și în interiorul partidelor ce compun coaliția. Conflictele din interiorul PNL și USR – PLUS au ținut agenda publică a ultimelor luni de zile. Dan Barna și Dacian Cioloș se luptă pentru supremație în USR – PLUS, Florin Cîțu cu Ludovic Orban duc o bătălie pe viață și pe moarte în PNL. Fiecare dintre acești lideri ai coaliției de guvernare este mai preocupat de propria sa luptă, de modalitatea în care poate capta toată puterea în propriile mâini. Dacian Cioloș vrea să îi fure partidul lui Dan Barna, Ludovic Orban vrea să scape de Florin Cîțu din funcția de premier pentru a reveni el. Este o luptă a orgoliilor din care numai românii au de pierdut.

 

După 6 luni de zile ne-am fi așteptat ca multe dintre promisiunile făcute de așa-zisa nouă clasă politică să devină și realitate. În schimb, fiecare ministru al noului val userist a fost într-o continuă campanie de imagine. Fostul ministru Voiculescu de la Sănătate a blocat un întreg sistem doar pentru că era mai preocupat de strategia lui de imagine. Ministrul Drulă de la Transporturi s-a bătut cu pumnul în piept în opoziție că va realiza toate proiectele de infrastructură de care România are nevoie, doar că de 6 luni este la guvernare și de 6 luni nu a făcut nimic. E mai ușor să te lauzi de pe margine, dar mai greu să și faci ceva.

 

În cazul ministrului responsabil de fondurile europene și de PNRR eșecul are cele mai grave consecințe pentru România. Cristian Ghinea a îngropat PNRR și șansele României de a putea accesa cât mai rapid banii europeni puși la dispoziție prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Țări precum Grecia, Portugalia, Spania, Italia au deja PNRR-ul aprobat de Comisia Europeană. România încă așteaptă.

 

După 6 luni de zile de guvernare, perioadă în care mediul de afaceri românesc a așteptat o gură de aer din partea ministrului economiei de la USR, Claudiu Năsui, orice speranță s-a năruit. Banii pentru sprijinirea firmelor românești întârzie să fie acordați. Mai mult, măsuri de sprijin sunt anulate din cauza incompetenței ministrului Năsui. În privința domeniului justiției, Stelian Ion, cel foarte vocal în opoziție, în cele 6 luni de mandat a reușit doar să provoace revolta asociaților de magistrați din România.

 

Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR a lovit cât a putut în agricultura românească și nu le-a păsat niciun moment de agricultori. Principalele probleme ale fermierilor, exprimate public, sunt: subvenții de la bugetul național înjumătățite față de 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, renunțarea la programul Tomata, excluderea investițiilor în irigații și a celor 8 depozite regionale din PNRR, riscul de insolvență pentru fermierii afectați de secetă în 2020 din cauza neacordării despăgubirilor.

 

„Cea mai mare problemă a României este aceea că actuala coaliție a continuat politica economică păguboasă începută de Ludovic Orban în 2020, cea bazată pe împrumuturi. Economia care „duduie”, conform guvernanților, este ținută în viață de împrumuturile pe care continuă să le facă Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR.

Dacă economia ar dudui, așa cum se laudă guvernanții, atunci alocațiile și pensiile ar fi majorate așa cum și-au asumat anul trecut în campanie, atât PNL, cât și USR – PLUS. Dacă lucrurile ar merge ca pe roate, atunci șomajul în România nu s-ar apropia de 6% (nivel la care era în guvernarea „rezist” a lui Dacian Cioloș). 6 luni au dovedit un lucru: actuala coaliție este una a mediocrității. Cu oameni precum Ghinea, Mihăilă, Turcan, Năsui, Oros, dar și alții ca ei, puși să gestioneze domenii vitale ale României nu putem avea speranța că lucrurile vor merge mai bine. Mai rău e posibil, dar nu mai bine!”, a declarat Cristian Duma, președintele Consiliului Național ALDE