Azi, 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și superstiții de Sânziene

Data publicare: Joi, 24 Iunie, 2021 Total: 947 accesari

Azi, 24 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Tradiții și superstiții de Sânziene

Sânzienele sau Drăgaica reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru creștini, mai ales că este asociată cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

 

Sărbătoarea aduce o serie de tradiții și superstiții care trebuie respectate și care diferă în funcție de zona geografică. De exemplu, în zonele rurale, fetele merg la cules de sânziene pentru a împleti coronițe din florin de sânziene.

 

După aceea, fetele aruncă coronițele peste casă. Dacă coronița va rămâne agățată și nu cade, e un semn că acolo, în viitorul apropiat, va avea loc o nuntă. Unele fete păstrează câteva flori pe care le pun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

 

În alte zone ale țării, în ziua de Sânziene, se joacă Drăgaica. Două fete se vor costuma, după cum urmează: una va purta costum bărbătesc (Drăgan), iar cealaltă în costum femeiesc (Drăgaica).

 

Acestea merg și joacă pe la case precum călușarii. Jocul constă în sărituri în formă de cruce și îmbrățișări. Se spune că oamenii care primesc Drăgaica vor atrage norocul și vor alunga ghinionul. Aceștia vor avea parte de recolte bogate și spor la muncile câmpului.

 

Drăgaica se sărbătorește prin împărțire de mere, cireșe, castraveți verzi și pui de găină, acesta fiind un semn de spor a ceea ce a putut face omul până în acest moment.

 

Sursa:fanatik.ro
foto:mediafax