Nu scăpăm de Codul ROȘU de caniculă în Arad

Data publicare: Miercuri, 23 Iunie, 2021 Total: 1405 accesari

Nu scăpăm de Codul ROȘU de caniculă în Arad

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de caniculă (prima din acest an), valabilă joi şi vineri în şapte judeţe din vestul şi nord-vestul ţării. Conform prognozei, în zilele de 24 şi 25 iunie, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş va fi Cod roşu de caniculă, cu temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20 – 24 de grade.

Potrivit sursei citate, pe parcursul zilei de miercuri, între orele 12:00 – 22:00, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare este Cod portocaliu de caniculă, timp în care se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade, iar în cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 22 – 25 de grade.

Joi și vineri (24 și 25 iunie) valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Autorităţile din Arad au decis, marţi, un set de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, între care amenajarea de puncte medicale de prim-ajutor în zonele aglomerate, care să fie dotate cu aer condiţionat şi să ofere gratuit apă potabilă. Miercuri, Primăria Arad a deschis două astfel de puncte, în holul principal al Palatului Administrativ şi în Catedrala Ortodoxă din zona Podgoria.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a dispus identificarea, cu sprijinul autorităţilor locale, ONG-urilor şi voluntarilor, a persoanelor vulnerabile şi monitorizarea acestora. De asemenea, angajatorii trebuie să analizeze necesitatea reducerii programului normal de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic.

CJSU recomandă ca deplasările pe stradă să se facă la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, iar aglomeraţiile să fie evitate.

Conform recomandărilor transmise de autorităţi, purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, a pălăriilor şi ochelarilor de soare pot fi de folos.