Exponatul lunii iunie la Complexul Muzeal Arad/ Muzeul de Artă

Data publicare: Joi, 17 Iunie, 2021 Total: 789 accesari

Exponatul lunii iunie la Complexul Muzeal Arad/ Muzeul de Artă

Lucrarea "Vânătoarea de iepuri", semnată de artistul german Johann Elias Ridinger (1698-1767), este expusă la Muzeul de Artă a Complexului Muzeal Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II), pe parcursul lunii iunie, program de vizitare de Marți până Duminică, orele 09.00-17.00. 

 

Text oferit de Dr. Adrian Sandu, artist vizual, muzeograf (Complexul Muzeal Arad).
  

"Proiectul Exponatul lunii organizat de Complexul Muzeal Arad propune pentru luna iunie întâlnirea și familiarizarea publicului larg cu domeniul vast al gravurii, drept parte importantă a artelor vizuale.


Dacă în anii precedenți am prezentat publicului lucrări din sfera gravurii contemporane japoneze, cu această ocazie ne-am propus să continuăm această practică supunând atenției și admirației vizitatorilor un important artist german: Johann Elias Ridinger (1698-1767).


Johann Elias Ridinger se află în colecția Muzeului de Artă Arad cu un număr de 36 de gravuri, executate în atelierul său din Augsburg. Lucrările sunt executate în tehnica acvaforte și acvatinta pe plăci de cupru cu dimensiuni ce variază între 37x30 și 54x39 cm, imprimate pe hârtie cu dimensiunea cuprinsă între 54x42 și 63x44 cm.


Stampele redau scene grupate în serii cum ar fi: Prezentarea și descrierea cailor de școală și campanie – Mica școală de echitație, Prezentarea cerbilor cât și a altor animale deosebite, care au fost vânate de marii domni, prinse de vii sau ținute, Prezentarea metodelor de prindere a întregului vânat, Reprezentări exacte și corecte ale exemplarelor deosebite de cerbi goniți și împușcați de marii domni , Anotimpurile.

În ceea ce privește lucrarea pe care am propus-o drept exponatul lunii, aceasta se intitulează Vânătoarea de iepuri.


Executată în tehnica acvaforte pe placă de cupru cu dimensiunea plăcii de 36x28,5 cm și imprimată pe hârtie manuală de bună calitate cu dimensiunea de 63x44 cm, lucrarea de față se încadrează în școala germană de gravură, subiectul și compoziția aparținând barocului central-european.


Compoziția ne înfățișează momentul imediat de după vânătoarea propriu-zisă, în care personajul principal (vânătorul) spintecă vânatul înconjurat de câinii săi, care veghează obosiți dar vigilenți la acest ritual. Tot în prim-plan în partea stângă se află flinta rezemată de o stâncă, cât și restul prăzii.


Scena este plasată într-un decor natural format dintr-o bătrână pădure de stejar, iar la orizont în partea dreaptă se distinge silueta unei biserici dintr-o așezare rurală".