„Tot ce se dă” - piesa de teatru a unui dramaturg român din Arad, prezentată în Ungaria

Data publicare: Joi, 10 Iunie, 2021 Total: 926 accesari

„Tot ce se dă” - piesa de teatru a unui dramaturg român din Arad, prezentată în Ungaria

La data de 11 iunie, vineri, la Teatrul „Jókai” din Békéscsaba va avea loc prezentarea în cadru profesional, în limba maghiară, a piesei de teatru „Tot ce se dă”, al cărei autor este Ioan Peter. Regizorul spectacolului realizat în coproducție cu Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” din Arad este Antal Tege. Satira socială urmărește călătoria plină de aventuri a trei femei care iau calea Occidentului pentru a-și lărgi orizonturile și a-și depăși condiția. Spectacolul a fost realizat cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane din Ungaria.

 

Comedia absurdă „Tot ce se dă” prezintă vulnerabilitatea oamenilor din pătura de jos a societății, care își asumă chiar și cele mai imposibile sarcini în vederea obținerii unui venit necesar supraviețuirii. În piesa de teatru scrisă de actorul și dramaturgul Ioan Peter, trei femei pleacă în Anglia în speranța unei vieți mai bune, iar pe parcurs, cel de-al patrulea personaj, Sebastian, le ajută, dar le și încurcă în îndeplinirea sarcinilor speciale pe care le au. Rolurile celor trei femei care încearcă să se descurce și care experimentează o serie de situații absurde sunt interpretate de Orsolya Veselényi, Anett Komáromi și Ágnes Földesi Villő. Edit Kovács, actriță câștigătoare a unui premiu „Jászai Mari”, interpretează rolurile celorlalte personaje din cadrul spectacolului, printre care și rolurile masculine. Satira socială a actorului și dramaturgului arădean Ioan Peter a fost tradusă în limba maghiară de Annamária Papp.

 

Potrivit regizorului Antal Tege, spectatorii au ocazia să privească o piesă de teatru plină de umor, însă totodată și tragică, întrucât aceasta prezintă - prin intermediul unor frânturi de viață a unor oameni simpli, din pătura de jos a societății - subiecte ca apartenența, emigrația și imigrația. După prezentarea în cadrul profesional de la Békéscsaba, în toamnă producția va ajunge și în fața publicului larg, spectacolul urmând să ajungă atât la Arad, cât și în alte orașe din România.

 

Încă de la înființare, Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” din Arad consideră importantă promovarea, în fața publicului maghiar, a unor piese de teatru românești contemporane, astfel încât să își aducă aportul la promovarea și extinderea posibilităților dialogului intercultural în apropierea graniței dintre România și Ungaria.

 

În același timp, între Teatrul „Jókai” din Békéscsaba și Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” există o colaborare veche de ani de zile, în acest răstimp luând naștere multe spectacole memorabile. O coproducție a celor două teatre a fost, de exemplu, musical-ul suprarealist „Zelda n-a fost aici” (2013), în regia lui Theo Herghelegiu, iar o alta, „Dar ce s-a întâmplat cu femeia?”, în regia lui Csaba Kiss.