Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din lume, s-a prăbușit sub propria greutate

Data publicare: Marti, 08 Iunie, 2021 Total: 1690 accesari

Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase din lume, s-a prăbușit sub propria greutate

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit luni, 7 iunie, din cauze naturale, spune Regia Nationala a Padurilor - Romsilva. 

 

Cu toate acestea, ghidul de turism Mircea Jumanca, citat de Deutsche Welle România, spune că prăbușirea are drept cauză intervenția omului în circuitul apei. 

 

Romsilva a respins afirmațiile activistului de mediu, catalogându-le drept ”false”.”Cascada s-a prăbușit sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, suliniază Romsilva.

 

”Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, a anunțat Romsilva.


„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a precizat Jumanca. Acesta a spus că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.


În anul 2013, site-ul american „The World Geography” a clasat Cascada Bigăr pe primul loc în topul celor mai frumoase cascade din lume.

Anterior, în septembrie 2010, un ghid turistic internațional, National Geographic Traveler - Romania, făcea pentru întâia oară prezentarea acestei cascade în presa turistică de specialitate.


  

 

Sursa:hotnews.ro