România se află pe locul 3 în topul statelor Uniunii Europene cu cele mai poluate orașe. Bulgaria și Polonia sunt pe primele două locuri

Data publicare: Joi, 03 Iunie, 2021 Total: 1959 accesari

România se află pe locul 3 în topul statelor Uniunii Europene cu cele mai poluate orașe. Bulgaria și Polonia sunt pe primele două locuri

România se află în topul statelor UE cu cele mai poluate orașe, potrivit unui studio Eurostat. În rândul statelor membre ale UE, concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) este cea mai mare în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg / m3) și Polonia (19,3 μg / m3), urmată de România (16,4 μg / m3) și Croația (16,0 μg / m3).

 

În schimb, concentrația este cea mai scăzută în zonele urbane din Estonia (4,8 μg / m3), Finlanda (5,1 μg / m3) și Suedia (5,8 μg / m3).

 

Concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) în zonele urbane ale UE a scăzut treptat la 12,6 μg / m3 în 2019.

 

Poluanții, cum ar fi particulele fine suspendate în aer, reduc speranța de viață și percepția bunăstării oamenilor, în timp ce pot duce sau agrava multe boli cronice și acute respiratorii și cardiovasculare.

 

Particulele fine (PM10; cu un diametru mai mic de 10 micrometri) pot fi transportate adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și pot agrava starea persoanelor care suferă de boli de inimă și plămâni. Între timp, particule fine chiar mai mici (PM2,5; cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri) pot afecta sănătatea și mai grav, deoarece pot fi atrase mai departe în plămâni.

 

Sursa:b1.ro

Foto:eurostat