LISTA nouă a țărilor cu risc epidemiologic: Carantină OBLIGATORIE pentru nevaccinații care vin din zonele roșii și galbene

Data publicare: Vineri, 28 Mai, 2021 Total: 1795 accesari

LISTA nouă a țărilor cu risc epidemiologic: Carantină OBLIGATORIE pentru nevaccinații care vin din zonele roșii și galbene

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, joi seară, lista statelor considerate cu risc epidemiologic. Marea Britanie apare pe lista galbenă, deşi potrivit incidenţei s-ar situa în zona verde.

 

Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată astăzi, 27 mai. Comitetul Național pentru Situații de urgență a schimbat clasificarea țărilor în funcție de riscul epidemiologic, care se realizează acum în trei categorii - zona verde, zona galbenă și zona roșie.

În Zona Roșie rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile (perioada 10 – 23 mai 2021) raportată la 1.000 de locuitori este mai mare sau egală cu 3 la 1.000 de locuitori.

“Hotărârea pentru aprobarea listei țărilor și clasificarea sub cod roșu galben si verde acum a fost supusă votului și urmeaza sa fie anuntata in seara asta. O singură mențiune aș vrea să fac: Marea Britanie care în mod normal pe baza incidentei s-ar afla în zona verde va fi considerată ca fiind in zona galbena - ceea ce inseamna ca trebuie sa vină cu test sau să fie vaccinați, asta din cauza prezenței unei tulpini cu răspândire rapidă. Lista va fi anunțată mai tarziu pe site-ul INSP după ce avem adoptare.”, a declarat joi seara Raed Arafat la finalul ședinței de Guvern.

 

Cei vaccinați contra Covid-19 nu trebuie să stea în carantină dacă vin din zone aflate pe cele două liste, însă - spre deosebire de lista galbenă - cei care vin din țări de pe lista roșie nu sunt scutiți de carantină dacă prezintă un test PCR negativ.