Alexandru Tiberiu Dekany : La baza politicii de stat trebuie să stea grija față de România și români

Data publicare: Joi, 27 Mai, 2021 Total: 674 accesari

Alexandru Tiberiu Dekany : La baza politicii de stat trebuie să stea grija față de România și români

ALDE constată cu îngrijorare faptul că nivelul de trai al românilor scade de la o zi la alta. Prețurile cresc vertiginos, în timp ce veniturile românilor rămân la fel. Facturile la utilități au explodat, ceea ce va antrena creșteri semnificative ale prețurilor bunurilor și alimentelor. Prețul energiei electrice ar putea să se majoreze cu 16%, prețul la gaze naturale cu 25%, iar INS ne spune că inflația este de 3%.

 

În vreme ce prețurile cresc, toată presiunea inflaționistă este transferată asupra bugetului cetățeanului. Marile companii își conturează bugetele în funcție de interesele financiare, însă veniturile românilor nu urmăresc același trend crescător pe care operatorii din energie, spre exemplu, sau producătorii de bunuri îl au. Cea mai bună dovadă a faptului că românii trăiesc mai greu este aceea că puterea de cumpărare a scăzut de la începutul anului cu aproximativ 150 de lei.

 

Creșterea prețurilor și scăderea nivelului de trai ar putea fi amplificate de faptul că nici pensiile și nici alocațiile copiilor nu vor crește anul acesta.

 

Dar nu doar pentru aceste categorii de români lucrurile nu se anunță deloc favorabile. Economia gâfâie, iar firmele românești nu primesc niciun fel de sprijin, dimpotrivă, de multe ori sunt presate cu bocancul pe grumaz. Măsurile de sprijin pe care mii de firme le așteptau încă de anul trecut sunt anulate de către reprezentanții USR. În loc să sprijine firmele românești să își revină, din motive de neputință și neștiință reprezentanții USR caută modalități prin care să submineze companiile autohtone, în beneficiul prietenilor cu capital străin, pe care îi protejează.

 

„Sunt mii de firme aflate pe marginea falimentului, dar statul se arată neputincios în a lua măsurile necesare, iar miniștrii și ceilalți oficiali sunt total nepregătiți în ceea ce privește economia reală. De un an de zile firmele românești așteaptă ajutorul, doar că el nu mai apare. Potrivit unui studiu realizat de Coface România, aproape 26.000 de mici firme concentrând circa 390.000 de angajați au întâmpinat dificultăți în 2020.

Eurostat ne spune că numărul companiilor din România care au intrat în faliment a crescut cu 7,8% în ultimul trimestru din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019. ONRC arată că doar în primul trimestru al anului 2021, 1.410 firme şi PFA au intrat în insolvenţă. Aceasta e România reală, România în care firmele sunt puse sub presiune sau lăsate de izbeliște.

 

Dispariția firmelor cu capital autohton înseamnă vulnerabilizarea economiei naționale, dispariția locurilor de muncă. Acest lucru va duce la degradarea poziției României, dar și la un exod al forței de muncă autohtone către alte state europene, o forță de muncă aflată în căutare de venituri, de bani pentru mâncare, pentru a se întreține, pentru a-și putea crește copiii. Politica economică a statului trebuie îndreptată către români, nu către alte interese.

Sărăcirea populației reprezintă o problemă ce ține de siguranța națională. În vreme ce unii se emoționează de la cifrele economice produse tot de ei, românii au tot mai puțini bani pentru cele necesare. În loc de mesaje triumfaliste, românii și firmele românești așteaptă măsuri concrete!”,
a declarat Alexandru Tiberiu Dekany, prim-vicepreședinte ALDE.