Amestecați printre mexicani sute de romi emigrează clandestin în SUA. Ei declară autorităților americane că au fugit din România datorită rasismului

Data publicare: Joi, 27 Mai, 2021 Total: 2131 accesari

Amestecați printre mexicani sute de romi emigrează clandestin în SUA. Ei declară autorităților americane că au fugit din România datorită rasismului

Zeci de persoane aparţinând comunităţii etnice rome din România figurează printre sutele de migranţi din America Centrală care traversează zilnic fluviul Rio Grande cu pluta din Mexic în Texas, pentru a cere azil, relatează miercuri agenţia de presă Reuters.

 

Mulţi migranţi români zboară ca turişti de la Paris la Ciudad de Mexico, întrucât nu au nevoie de vize pentru a intra în Mexic. Apoi, contrabandiştii îi duc cu autobuzul la graniţa cu SUA, unde traversează Rio Grande cu barca sau cu pluta, scrie agenţia britanică de presă.

 

Reporteri ai agenţiei de presă Reuters au fost în mai multe rânduri martori ai traversării fluviului Rio Grande de către grupuri de migranţi, pe plute, în luna mai. Migranţii cu care au discutat jurnaliştii de la Reuters au spus că au fugit din România din cauza rasismului şi că vor să ceară azil în SUA.

 

Pe parcursul a trei săptămâni, aproape 200 de români, în grupuri familiale extinse de 10-15 persoane, au traversat graniţa cu SUA în diferite puncte de-a lungul graniţei cu Texasul, potrivit unui fotoreporter Reuters.

 

Agenţii poliţiei americane de frontieră au reţinut 2.217 români până acum în 2021, un număr mult mai mare decât cei 266 de arestaţi în 2020 şi cei 289 în 2019, conform datelor furnizate de Agenţia americană pentru control vamal şi protecţia frontierelor.

 

Sursa:știripesurse

Foto:static.dw.com

.