Amenzi de până la 25.000 pentru nesalubrizarea terenurilor pline cu deșeuri

Data publicare: Marti, 18 Mai, 2021 Total: 1057 accesari

Amenzi de până la 25.000 pentru nesalubrizarea terenurilor pline cu deșeuri

După acțiunile de identificare a terenurilor menținute în stare insalubră și chiar cu depozitări de deșeuri de pe raza UAT Arad, demarate în luna martie, polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au notificat proprietarii, atât persoane fizice cât și persoane juridice, în vederea salubrizării.

 

În majoritatea cazurilor s-a procedat la curățarea spațiilor vizate, iar în situațiile în care nu s-a dat curs solicitărilor, au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru încălcarea dispozițiilor O.U.G. nr. 195/2005-privind protecția mediului și Legea nr. 211/2011-privind regimul deșeurilor.

 

Printre cei care s-au remarcat prin neconformare se numără o persoană juridică amendată cu 25.000 lei, în data de 12 mai a.c. pentru un teren din cartierul Drăgășani, pe malul Mureșului, unde s-a identificat moloz, deșeuri menajere, vegetale și floră crescută spontan.

 

Din rândul persoanelor fizice, un arădean din cartierul Confecții, care elimina neautorizat deșeuri pe terenul de lângă casă a fost amendat cu 6000 de lei. Ambii trebuie, în continuare, să ia măsuri de salubrizare, până la revenirea angajaților Biroului de Protecția Mediului din DGPL.

 

Identificarea/notificarea/sancționarea proprietarilor de terenuri menținute în stare insalubră are loc simultan cu monitorizarea fenomenului de transport și depozitare neautorizată a deșeurilor pe raza UAT Arad.

 

Primăria intenționează promovarea unei modificări a HCLM privind salubrizarea municipiului, care să permită sancționarea cu amendă nu doar pentru deversarea neautorizată a deșeurilor – dificil de documentat în timp real - ci și pentru transportul ilicit al acestora.

 

Pe această cale, atragem atenția tuturor proprietarilor și deținătorilor de terenuri de pe raza UAT Arad că pe lângă obligația de menținere în stare salubră a acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2018-privind combaterea buruienii ambrozia, le revine obligația desfășurării în perioada cuprinsă între răsărirea plantei și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel mai târziu până la data de 30 iunie, a lucrărilor de cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice, aceste măsuri menținându-se până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii.

 

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă de la 1000-5000 lei pentru persoane fizice și amendă de la 10 000-20 000 lei pentru persoane juridice.