Cristian Ghinea dorește introducerea de taxe pentru transportatori în funcție de kilometri parcurși și greutatea transportată

Data publicare: Vineri, 14 Mai, 2021 Total: 799 accesari

Cristian Ghinea dorește introducerea de taxe pentru transportatori în funcție de kilometri parcurși și greutatea transportată

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că se lucrează la introducerea principiilor taxării verzi, a unui nou sistem de taxare pentru utilizarea drumurilor și la promovarea transportului cu emisii zero. Aceasta va fi necesară pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere prin PNRR.

 

”Gândim o reformă a modului de taxare a transportului, de a încuraja transportul pe căi ferate şi de a taxa în mod real gradul în care sunt utilizate drumurile publice. Se va trece de la rovinietă fixă la un sistem de taxare în care fiecare plăteşte în funcţie de volumul de marfă şi de distanţa pe care transportă marfă. În primii doi ani, primul pas va fi instalarea unor sisteme digitale de urmărire a mărfurilor în România, urmând apoi pasul tehnic de taxare”, a explicat Cristian Ghinea, potrivit News.ro.

 

De asemenea, PNRR prevede, la capitolul „Transportul rutier și autostrăzi”, introducerea de politici și tehnologii ecologice și digitale în sectorul transporturilor. Acest lucru înseamnă punerea în aplicare a sistemelor inteligente de gestionare a traficului, a semnelor și semnalelor rutiere, și a altor elemente care vizează traficul inteligent pe drumurile publice.

 

Tot prin PNRR se va dezvolta, cadrul de impozitare și control.  Mai exact, se vor introduce instalații de măsurare a greutății automate pentru zonele de frontieră, sisteme integrate de control rutier și taxare pe baza principiului „poluatorul plătește”.

 

În ceea ce privește rovinieta, vor avea loc discuții în detaliu cu experții Comisiei Europene de a valoarea ei de kilometri parcurși, greutate și alți indicatori.

Sursa:jurnalist.ro