RELAXĂRI din 15 mai! se renunţă la portul măştii în aer liber, se elimină restricţiile de circulaţie noaptea! Spectatorii revin în tribune!

Data publicare: Joi, 13 Mai, 2021 Total: 1332 accesari

RELAXĂRI din 15 mai! se renunţă la portul măştii în aer liber, se elimină restricţiile de circulaţie noaptea! Spectatorii revin în tribune!

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, că din 15 mai în România vor intra în vigoare o serie de relaxări în ceea ce priveşte măsurile anti-pandemice.

 

Din 15 mai, portul măştii în aer liber nu va mai fi obligatoriu. Fac excepţie pieţele, târgurile, staţiile de transport public. De asemenea, masca va rămâne obligatorie în spaţiile publice interioare şi în mijloacele de transport în comun.

 

La fel, din aceeaşi dată, se vor elimina restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, precum şi orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali, ceea ce înseamnă că toate magazinele vor reveni la programul normal.

 

Tot din data de 15 mai, se elimină restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, precum şi orice restricţie care vizează programului agenţilor economici, ceea ce înseamnă că toate magazinele vor reveni la programul normal.

 

Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, ceea ce înseamnă că fanii sportului vor reveni în tribune, stadioanele se pot deschide pentru iubitorii sportului.


Pentru activităţile sportive din interior, suporterii vor putea intra din 1 iunie, când de asemenea va creşte capacitatea de cazare în hoteluri şi de servire în restaurante.

„Pandemia s-a redus un pic, parcă putem să respirăm. Suntem în plină pregătire pentru România post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nici pe 1 septembrie, dar dacă ne vaccinăm cu toţii, totuşi pandemia se va reduce. (...) Trebuie să fie o relaxare precaută, pas cu pas. Noi vrem să scăpăm de pandemie, nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricţii în august”, a declarat Iohannis.






“Am stabilit un calendar cu măsuri de relaxare pentru această vară, condiționate de rata de incidență și gradul de vaccinare. Țintele de vaccinare sunt 5 milioane de persoane la 1 iunie, 6 milioane la 1 iulie și 7 milioane la 1 august. Vom avea o relaxare pas cu pas, care să ne permită să reluăm multe activități și să nu ne expună pericolului revenirii pandemiei în forță. Astfel, din 15 mai, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în exterior, excepție făcând piețele, târgurile, stațiile de transport public.

 

Masca va trebui însă purtată în continuare în interior. Tot din acest weekend, se elimină restricțiile de circulație noaptea, iar programul magazinelor va reveni la normal. Activitățile sportive în aer liber vor fi posibile cu spectatori, în limita a 25% din locuri ocupate. De la 1 iunie, va crește și capacitatea de cazare, precum și cea de servire în restaurante. Nunți, botezuri, mese festive vor putea fi organizate în aer liber, începând cu 1 iunie, cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu 50.


Se elimină aceste limitări dacă toți participanții sunt vaccinați, același lucru fiind valabil și în cazul sălilor de sport. În privința școlilor, se aplică în continuare scenariile de până acum, bazate pe rata de incidență, fiind foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală. Dacă vrem să ieșim din pandemie, dacă ne dorim să ne reluăm toate activitățile, trebuie să ne vaccinăm!”
a mai declarat pre;edintele Iohannis