Triplă sărbătoare în țară. 9 Mai - Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Europei și Ziua încheierii celui de-al doilea război mondial

Data publicare: Duminica, 09 Mai, 2021 Total: 1118 accesari

Triplă sărbătoare în țară. 9 Mai - Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Europei și Ziua încheierii celui de-al doilea război mondial

România sărbătorește azi 9 mai, 144 de ani de la Proclamarea Independenței de Stat, dar și 36 de ani de când această dată a devenit Ziua Europei.

 

În 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu rostea, în plenul Adunării Deputaţilor, Declaraţia de Independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.

 

Afirmarea neatârnării României avea să fie împlinită, în lunile următoare, de ostașii români, pe câmpurile de bătălie de la Plevna, Rahova, Griviţa, Smârdan şi alte redute cucerite cu sânge şi sacrificii.

 

În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunţată Declaraţia Schuman.

 

În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, scrie europa.eu.

 

Practic,la data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi.

Și nu în ultimul rând, România sărbătorește azi și împlinirea a 76 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

 
foto:SucevaNews.ro