S-a suspendat timp de 30 de zile comerțul cu păsări vii pe teritoriul României. Decizia a fost luată în contextul descoperirii virusului gripei aviare la o fermă cu 180.000 de păsări

Data publicare: Sambata, 08 Mai, 2021 Total: 891 accesari

S-a suspendat timp de 30 de zile comerțul cu păsări vii pe teritoriul României. Decizia a fost luată în contextul descoperirii virusului gripei aviare la o fermă cu 180.000 de păsări

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă - Centrul Naţional de Combatere a bolilor - a decis vineri seara, 7 mai, suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).


Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, măsurile se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile, şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş.

 

La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor. De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.


Conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.


În contextul epidemiologic actual, de creştere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare şi de aceea este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

 

Sursa:agerpres.ro