Prețul la benzină și la motorină a crescut amețitor. Un leu în plus pentru un litru de benzină față de acum un an

Data publicare: Sambata, 24 Aprilie, 2021 Total: 1515 accesari

Prețul la benzină și la motorină a crescut amețitor. Un leu în plus pentru un litru de benzină față de acum un an

Carburanții s-au scumpit accelerat în ultimele luni, ca urmare a creșterii prețului petrolului și a devalorizării monedei naționale în raport cu euro. Astfel prețul benzinei a crescut cu 20% și cel al motorinei cu aproximativ 15% față de luna aprilie a anului trecut.

Șoferii lasă acum la pompă cu un leu mai mult ca în urmă cu 12 luni, pentru un litru de benzină, care a trecut iar de 5 lei și 50 de bani.

Scumpiri au fost și la motorină. Dacă majorarea prețurilor la pompă va continua, se vor vedea efectele și la raft.

Prețurile la pompă au început să crească în mod simțitor din luna noiembrie 2020.

Cu toate acestea românii plătesc, în continuare al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari.

Scumpiri ale carburanților au avut loc și în alte state din Uniunea Europeană, chiar dacă gradul de utilizare a şoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei.

O explicație o reprezintă întreruperile de producţie în condițiile în care mai multe rafinării din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate. Dacă anul trecut prețul barilului de petrol era de 22 dolari, în prezent acesta este de 65 dolari.

sursa:digi24