Românii pot primi de la 1 iulie și compensații și despăgubiri în cazul întreruperilor accidentale ale alimentării cu energie electrică

Data publicare: Vineri, 23 Aprilie, 2021 Total: 704 accesari

Românii pot primi de la 1 iulie și compensații și despăgubiri în cazul întreruperilor accidentale ale alimentării cu energie electrică

Potrivit unui nou ordin publicat în 15 aprilie și care va intra în vigoare în 1 iulie 2021, emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prevede posibilitatea de a cumula compensațiile și despăgubirile produse consumatorilor în cazul întreruperilor accidentale ale alimentării cu energie electrică.

 

Astfel, consumatorii de energie electrică pot primi, începând din 1 iulie, și compensații, și despăgubiri pentru prejudiciile create de întreruperile din rețea. Prevederea este inclusă într-un nou ordin al ANRE, publicat în Monitorul Oficial în 15 aprilie și care intră în vigoare în 1 iulie 2021.

 

Este vorba de Ordinul nr. 25 din 31 martie 2021 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 90/2015 privind aprobarea contractelor-cadru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice și pentru modificarea Contractului-cadru de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse de consumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 227/2018.

 

Noul ordin modifică Anexa 2 a contractelor-cadru pentru pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, astfel că „în situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

 

„În cazul în care în perioada cuprinsă între data producerii evenimentului care a determinat plata compensațiilor/despăgubirilor și data plății acestora clientul final a schimbat furnizorul de energie electrică, compensațiile/despăgubirile sunt plătite clientului final de către vechiul furnizor, acesta având dreptul de a recupera compensațiile/despăgubirile de la OD”, se arată în ordinul citat.

 

Conform prevederilor Standarului de performanță pentru serviciul de distribuie a elergiei electrice, valoarea maximă a compensațiilor acordate lunar de către distribuitor unui utilizator pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice nu poate depăși 30 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la joasă tensiune, 200 de lei pentru un loc de consum și/sau producere racordat la medie tensiune și 300 de lei un loc de consum și/sau producere racordat la înaltă tensiune.

 

Din 1 ianuarie 2019, clienții pot primi 100% din echivalentul valorii totale calculate pornind de la valorile lunare, comparativ cu ponderi de 20% și 50%, valabile în anii anteriori.

 

Sursa:știripesurse