Durata contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung se modifică de la un an la o perioadă mai mare sau egală cu o lună

Data publicare: Joi, 01 Aprilie, 2021 Total: 928 accesari

Durata contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung se modifică de la un an la o perioadă mai mare sau egală cu o lună

Comitetul de reglementare a aprobat în ședința din data de 31.03.2021, Ordinul nr. 26/2021 privind modificarea și completarea unor ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, care prevede că durata contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung definită la art. VII din Ordinul președintelui ANRE nr. 65/2020, se modifică de la un an la o perioadă mai mare sau egală cu o lună.

 

Astfel a fost transpusă în cadrul de reglementare al pieței de energie electrică recomandarea Comisiei Europene de a micșora durata de livrare prevăzută în cadrul contractelor de furnizare a energiei electrice pe termen lung, măsură ce va avea un impact semnificativ asupra pieței de energie electrică datorită faptului că se permite negocierea contractelor de furnizare pe piețe extrabursiere, iar în ceea ce privește competitivitatea, modificarea va genera creșterea concurenței, posibilitatea contractării de produse flexibile adaptate profilurilor de producție și consum, precum și reducerea costurilor cu echilibrarea pentru participanții la piața de energie.

 

Toate contractele de furnizare pe termen lung trebuie să respecte regulile de concurență și să fie raportate potrivit REMIT. Măsura aduce avantaje în egală măsură producătorilor, îndeosebi celor din surse regenerabile care depind de condițiile atmosferice, precum și furnizorilor și clienților finali, cu precădere.