Gheorghe FALCĂ: „Asigurarea unei calități corespunzătoare a aerului trebuie să reprezinte o prioritate!”

Data publicare: Joi, 25 Martie, 2021 Total: 991 accesari

Gheorghe FALCĂ: „Asigurarea unei calități corespunzătoare a aerului trebuie să reprezinte o prioritate!”

Calitatea aerului înconjurător a fost luată în discuție în cadrul mini-sesiunii plenare din 24-25 martie, votându-se o serie de avize. Europarlamentarul PNL/PPE, Gheorghe FALCĂ, a fost raportor al grupului popularilor europeni și s-a asigurat că sunt respectate „valorile celui mai mare grup politic din Parlamentul European” și că sunt corelate cu nevoile reale al cetățenilor și redresarea economică în contextul acestei pandemii fără precedent.

 

„Am fost implicat în elaborarea avizului comisiei pentru transporturi și turism pentru comisia de mediu din Parlamentul European privind punerea în aplicare a directivelor privind calitatea aerului înconjurător: Directiva 2004/107 / CE și Directiva 2008/50 / CE. Trebuie spus că am scos în evidență rolul dezvoltării infrastructurii 5G și a Gigabiților în monitorizarea scalabilă a calității aerului prin senzori de poluare a aerului.

În mod clar, Statele Membre ar trebui să se concentreze pe inovații și investiții pentru o conectivitate îmbunătățită de-a lungul coridoarelor de transport pe scară largă urbane și rurale, în conformitate cu Obiectivele strategice ale UE pentru 2025 privind conectivitatea 5G și a Gigabiților.

Aș vrea să subliniez importanța unor expertize și a resurselor suficiente disponibile la nivel local și regional pentru elaborarea planurilor de calitate a aerului și elaborarea implementării și evaluării măsurilor de îmbunătățire a calității aerului.

Încurajez atât statele membre cât și autoritățile locale și regionale să apeleze la principalele mecanisme de finanțare, cum ar fi Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, pentru a face din calitatea aerului o prioritate în sine și să pună în aplicare planuri de mobilitate urbană durabilă strategice și bazate pe dovezi, care vizează o planificare coordonată a politicilor, stimulentelor și subvențiilor, pentru toate sectoarele și modurile de transport. În plus, nu trebuie uitate măsurile de încurajare a lansării încărcării electronice și a altor combustibili alternativi sau sisteme de propulsie, cum ar fi gazul natural lichefiat (GNL), bateriile litiu-ion, hidrogenul, pilele de combustibil și energia din rețea”, a transmis europarlamentarul Gheorghe FALCĂ.

 

În final, FALCĂ a subliniat că „este crucial să investim în transportul public durabil și accesibil și în măsuri pentru reînnoirea parcului existent de vehicule ale transportului în comun”.