Vestigii din epoca dacică la Săvârșin. Protocol de cercetare a sitului arheologic ”Cetățuie” Săvârșin

Data publicare: Marti, 23 Martie, 2021 Total: 817 accesari

Vestigii din epoca dacică la Săvârșin. Protocol de cercetare a sitului arheologic ”Cetățuie” Săvârșin

Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan" al Academiei Române și Complexul Muzeal Arad,  au încheiat un protocol de cercetare sistematică și valorificare a patrimoniului arheologic descoperit la situl "Cetățuie" (comuna Săvârșin).

 

Colaborarea se va extinde pe o perioadă de 3 ani și va continua cercetarea sistematică a sitului arheologic de la Săvârșin în anul 2022, întocmirea unei baze de date cu întreg patrimoniul descoperit și publicarea unei monografii arheologice.

 

Echipa de arheologi a Complexului Muzeal Arad, implicată în proiectul de cercetare arheologică de la Săvârșin (2021-2023): este alcătuită din dr. Peter Hügel, arheolog expert, dr. Victor Sava, arheolog expert și Cristian Cireap, arheolog.

 

Situl arheologic Săvârșin-Cetățuie include mai multe zone de interes arheologic pe promontoriul cu mai multe terase antropogene, situat în dreapta Mureşului şi la întretăierea a două văi ce vin dinspre Munţii Zărandului.

 

Cercetările arheologice întreprinse, cu unele întreruperi, între 1979-2001 au evidenţiat vestigii ale culturii Coţofeni şi, îndeosebi, din epocă dacică.

 

Importanţa deosebită a sitului din epoca dacică rezultă atât din varietatea vestigiilor (aşezare, necropolă, eventual atelier metalurgic), cât şi din perioada îndelungată de locuire (sec. IV a. Chr.- I p.Chr.).