Putem accesa fonduri europene pentru Cetatea Aradului

Data publicare: Luni, 22 Martie, 2021 Total: 1015 accesari

Putem accesa fonduri europene pentru Cetatea Aradului

Deputatul PNL Sergiu Bîlcea a adresat oficial o întrebare ministrului apărării, Nicolae Ciucă, pentru a lămuri stadiul demersurilor pentru trecerea Cetății Aradului în circuitul civil. În partea introductivă a întrebării, deputatul Bîlcea a exprimat dorința comunității arădene de a valorifica Cetatea după modelul european, adică deschiderea acestor obiective istorice pentru activități culturale și de turism.

„Răspunsul ministerului este pozitiv, există voința de a deschide Cetatea pentru comunitatea arădeană. Desigur, este un proces îndelungat, sunt necesare fonduri importante, dar avem șansa accesării fondurilor europene. În răspunsul pe care l-am primit, ministerul a reafirmat acordul pentru derularea studiilor și demersurilor pe care le face Primăria Arad pentru a obține fonduri europene pentru Cetate.

Programul Național de Redresare și Reziliență ne dă șansa să accesăm fonduri nerambursabile și ministerul ne încurajează să mergem mai departe cu documentațiile tehnico-economice care permit accesarea fondurilor, pornite de anul trecut. Cred deci că în bugetul din acest an al Primăriei Arad trebuie să avem prevăzute fonduri în acest sens. Evident, MApN dorește respectarea obligațiilor pe care și le-a asumat municipalitatea, printre care refacerea unității militare din Gai. Există deschiderea ministerului pentru un nou protocol prin care să stabilim alte termene de finalizare, dar până atunci noi putem lucra la accesarea fondurilor europene.

În plus, există deschidere pentru varianta în care vom avea o zonă destinată proiectelor comunității noastre și separat o zonă pentru unitatea militară. Pe scurt, important este că avem deschidere totală pentru trecerea Cetății în circuitul civil, e un drum de parcurs, dar trebuie să continuăm demersurile pentru obținerea finanțării europene. În paralel, avem timp să discutăm un nou protocol și să rezolvăm problema unității militare. Cetatea este o bogăție a comunității noastre și cred că trebuie să accelerăm demersurile pentru a o valorifica, trebuie să facem ce depinde de noi ca și comunitate în primul rând. Îmi exprim disponibilitatea și sprijinul pentru autoritățile locale în acest sens și pentru toți cei care pun umărul la acest proiect
”, a declarat deputatul Sergiu Bîlcea.