Vaccinul Janssen va sosi luna viitoare în România. E singurul vaccin care nu necesită rapel

Data publicare: Duminica, 21 Martie, 2021 Total: 1338 accesari

Vaccinul Janssen va sosi luna viitoare în România. E singurul vaccin care nu necesită rapel

În curând vor sosi în România primele doze din vaccinul Janssen, produs de compania Johnson & Johnson. Autoritățile române iau în calcul ca acest vaccin să fie administrat și de medicii de familie.

 

Secretarul de stat la Ministerului Sănătăţii Andrei Baciu a declarat că „cel mai probabil primele doze vor veni la mijlocul lunii aprilie în România şi pe măsură ce va creşte capacitatea de producţie vor veni din ce în ce mai multe doze. Acest vaccin are o caracteristică esențială care-l deosebește de celelalte, anume că se administrează o singură doză”.

 

Vaccinul Janssen este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de cel puțin 18 ani.

 

COVID-19 Vaccine Janssen se administrează sub forma unei injecții unice, de obicei în mușchiul din partea superioară a brațului.

 

Rezultatele unui studiu clinic care a cuprins persoane din Statele Unite, Africa de Sud și țările din America Latină au arătat că COVID-19 Vaccine Janssen este eficace în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acest studiu a cuprins peste 44 000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul în doză unică, iar celorlalte li s-a administrat placebo (o injecție inactivă). Persoanele nu au știut dacă li s-a administrat COVID-19 Vaccine Janssen sau placebo. Studiul a arătat o reducere cu 67 % a numărului de cazuri de COVID-19 simptomatice, după 2 săptămâni, la persoanele cărora li s-a administrat  vaccinul  Janssen,  față de persoanele cărora li s-a administrat placebo,  ceea ce înseamnă că vaccinul are o eficacitate de 67 %.

 

Protecția asigurată de COVID-19 Vaccine Janssen începe la aproximativ 14 de zile după vaccinare, dar în prezent nu se cunoaște durata protecției. Persoanele vaccinate în studiile clinice vor continua să fie urmărite timp de 2 ani, pentru a se obține mai multe informații despre durata protecției.

 

Într-un studiu în curs de desfășurare a apărut un caz de anafilaxie (reacție alergică gravă). Asemenea tuturor vaccinurilor, COVID-19 Vaccine Janssen trebuie administrat sub strictă supraveghere medicală, având la dispoziție tratamentul medical corespunzător în cazul în care apar reacții alergice.