Iustin Cionca, la întâlnirea președinților Consiliilor Județene din vestul României: „Să ne batem pentru descentralizare, ca nu toți banii produși în vest să plece în alte județe”

Data publicare: Vineri, 19 Martie, 2021 Total: 1095 accesari

Iustin Cionca, la întâlnirea președinților Consiliilor Județene din vestul României: „Să ne batem pentru descentralizare, ca nu toți banii produși în vest să plece în alte județe”

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, s-a întâlnit astăzi, la Bazoșul Nou, cu președinții Consiliilor Județene Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin. Invitat a fost și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim. Din partea Consiliului Județean Arad a participat la evenimentul de la Bazoșul Nou și directorul executiv al Direcției de Comunicare, Strategii și Administrație Publică, dr. Andrei Ando.

Ședința de lucru a vizat, în primul rând, proiectele comune la nivel de regiune și stabilirea unor echipe de lucru pe anumite proiecte de interes comun.

„Sper ca genul acesta de întâlniri să aibă loc în fiecare dintre județe, pentru că sunt un instrument bun de construcție și de comunicare. Chiar dacă unele dintre proiectele discutate nu vizează județul Arad în mod direct, pe mine mă interesează și drumurile către obiectivele turistice din Caraș-Severin, de exemplu, pentru că arădenii le frecventează. Întâlnirea este utilă pentru că ne identificăm proiectele strategice, comune, proiectele care vor duce la accelerarea dezvoltării regiunii. Va trebui să reușim să performăm în vestul țării, ca guvernanții să prindă curaj și să ne dea cu adevărat putere la nivel local și să aplice principiile descentralizării și a subsidiarității. Eu știu că va trebui să ajutăm și județele sărace, dar nu așa cum se întâmplă astăzi, când banii noștri se duc acolo și nu se mai întorc înspre vestul României, unde ei sunt produși” - a declarat Iustin Cionca.

Președintele Consiliului Județean Arad a precizat că Agenția de Dezvoltare Regională, condusă de Sorin Maxim, este cea mai importantă instituție la nivel regional, pentru că prin ea se vor distribui fondurile europene. De aceea, în opinia lui Iustin Cionca, Sorin Maxim poate fi considerat „un fel de prim-ministru al regiunii noastre”.

„Sunt mulți ani de când colaborăm în această formă regională. În ce privește fondurile europene suntem la peste 170% grad de contractare în regiunea de Vest. În acest moment există o Ordonanță de Urgență 122/2020, care spune că fondurile europene din politica de coeziune vor fi gestionate regional, iar alocările ajung la 1,2 miliarde de euro (față de jumătate, în ciclul precedent). Un alt cadru formal care la nivel regional ar putea fi folosit foarte util este Consiliul pentru Dezvoltare Regională, în vederea elaborării unor noi mecanisme de dezvoltare. LA nivelul regiunii noastre a existat mereu o bună comunicare între județe, în prioritizarea proiectelor. În cei 22 de ani de activitate, din care mai puțin de 20 am fost director la Agenție, nici măcar o dată nu s-au luat deciziile prin vot (evident, s-a votat, pentru că așa spune procedura) ci prin consens, întotdeauna”, a declarat Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.