Guvernul a aprobat modelului steagului orașului Pecica. Renumita ”pită de Pecica” și-a găsit locul pe steag

Data publicare: Joi, 18 Martie, 2021 Total: 972 accesari

Guvernul a aprobat modelului steagului orașului Pecica. Renumita ”pită de Pecica” și-a găsit locul pe steag

În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi ale art. 2 alin. 2 și art. 3 alin. 4 din Legea 141/2015 privind arborarea și folosirea de către unitățile administrative teritoriale a steagurilor proprii, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre, Articol unic. - (1) Se aprobă modelul steagului orașului Pecica, judeţul Arad, prevăzut în anexa nr. 1.

 

Forma şi dimensiunile steagului orașului Pecica sunt cele stabilite în condiţiile legii, pentru drapelul României. Proiectul modelului de steag al orașului Pecica, judeţul Arad, a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al orașului Pecica nr. 65/2020 și prefectul județului Arad și-a exercitat controlul de legalitate, conform adresei nr. 3123/2020.

 

Modelul steagului orașului Pecica se compune dintr-un dreptunghi culcat, având raportul dintre laturi 2:3, cu stema localității în centru (numai pe avers).

 

Stema oraşului Pecica se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat. În partea superioară, în câmp de argint, se află un zid de cetate, peste care broşează un stindard dacic, de culoare neagră. În partea inferioară, scutul este reprezentat tripartit în pal; în dextra, în câmp albastru, se află un braţ înarmat cu un sceptru, totul de argint; în senestra, în câmp albastru, se află două cruci încrucişate, una ortodoxă şi alta latină, ambele de aur; în vârf, în câmp verde, se află o pâine de aur şi o fascie undată de argint.

 

Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu trei turnuri crenelate. Zidul de argint şi stindardul dacic amintesc de cetatea dacică Ziridava, localizată ipotetic în zonă. Braţul înarmat cu un sceptru se referă la răscoala condusă de Petre Seghedinaţ.

 

Cele două cruci semnifică credinţa locuitorilor, iar pâinea reprezintă răspândirea faimei acestui produs pentru calitatea sa, renumita "Pâine de Pecica". Fascia undată simbolizează râul Mureş, care străbate oraşul.

 

Coroana murală cu trei turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş. Culoarea aurie reprezintă lanurile de grâu și face referire la caracterul agricol al zonei și la Pita de Pecica.