Adeverinţa VERDE, propunerea Comiei Europene pentru relansarea turismului în această vară

Data publicare: Miercuri, 17 Martie, 2021 Total: 1547 accesari

Adeverinţa VERDE, propunerea Comiei Europene pentru relansarea turismului în această vară

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

 

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

 

 

 

Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

 

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

 

 

Comisia Europeană răspunde nevoii ca libera circulație în Uniune să fie reluată și garantată.

În continuare, europarlamentarul român a transmis că: „Certificatele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză. În plus, certificatele nu vor fi discriminatorii: toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de certificat verde digital atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19”.

Referindu-se la datele care vor fi incluse în aceste certificate, deputatul FALCĂ a declarat: „Certificatele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor. Certificatele verzi digitale vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Certificatele verzi digitale ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu”.

În paralel, statele membre „trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a certificatelor verzi digitale, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal”, a mai subliniat FALCĂ.