Greu de demis, greu de retrogradat, deși unii au demonstrat că a plagiat

Data publicare: Marti, 16 Martie, 2021 Total: 1539 accesari

Greu de demis, greu de retrogradat, deși unii au demonstrat că a plagiat

Rectorul Universităţii arădene „Aurel Vlaicu”, Ramona Lile, a fost găsită vinovată de plagierea a nu mai puţin de şase din şapte articole ştiinţifice analizate de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care  a ajuns la acest verdict pe data 28 ianuarie 2021.

 

Decizia a fost publicată săptămâna trecută şi în mediul online, după ce a primit un ultim aviz de la Ministerul Educaţiei.

 

„În şase din cele şapte texte analizate au fost constatate plagieri masive, constituite din blocuri de texte preluate, majoritar, fără modificări ulterioare şi fără citarea de rigoare prin marcare cu ghilimele a textului preluat şi indicarea sursei de unde a fost selectat textul”, arată una din concluziile CNECSDTI, precizând că toate textele problematice au fost publicate în intervalul 2008-2014. De altfel, tot pentru plagiat, Ramona Lile a mai fost sancţionată în 2012 cu avertisment scris şi retragerea unor lucrări, deci nu e la prima abatere de acest fel.

 

Sancţiunile decise CNECSDTI au fost retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate, retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferenţiar universitar şi suspendarea, pe o perioadă de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea a unei funcţii de conducere. Iar din acest moment încep problemele. CNECSDTI stabileşte sancţiunile, dar aplicarea lor ţine de Ministerul Educaţiei, care ar trebui să facă acest lucru „în 30 de zile de la emiterea hotărârii”, prevede Legea educaţiei naţionale. 

Așadar, CNECSDTI, în urma concluziilor la care s-a ajuns după analizarea celor șase articole ştiinţifice a decis retragerea şi/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate, asta este cea mai simplă chestiune, și retrogradarea de la gradul de profesor universitar la cel de conferenţiar universitar şi suspendarea, pe o perioadă de timp de 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea a unei funcţii de conducere, măsură care este cea mai complicată chestiune, atât pentru Ramona Lile cât și pentru cine va pune în practică decizia.

În condiţiile în care Ramona Lile a fost făcută profesor universitar pe vechea Lege a educaţiei, sancţiunea retrogradării ar trebui luată de ministrului Educaţiei. Pe de altă parte, dacă Ramona Lile a devenit profesor universitar când intrase în vigoare noua lege, iar asta ar presupune că sancţionarea trebuie făcută de Senatul Universităţii „Aurel Vlaicu”.

 

În speța Ramonei Lile, așa cum menționam mai sus, decizia suspendării dreptului de a mai participa la concursuri pentru funcţii de conducere pentru cinci ani a fost luată, însă aceasta nu a fost demisă și din funcţia de rector pe care o ocupă în prezent, rămâne să vedem cum se termină telenovela de la Universitea arădeană „Aurel Vlaicu”.

 

Decizia CNECSDTI  poate fi contestată în instanţă, după ce se realizează o procedură prealabilă la Consiliul Naţional de Etică, în 30 de zile, la acest moment însă nu deținem informații despre intențiile doamnei Ramona Lile, însă banuim că va opta pentru a a contesta în instanță decizia CNECSDTI.