Întâlnire de lucru a parlamentarilor arădeni la Consiliul Județean Arad

Data publicare: Joi, 11 Martie, 2021 Total: 792 accesari

Întâlnire de lucru a parlamentarilor arădeni la Consiliul Județean Arad

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a invitat toți parlamentarii de Arad, conducerea Prefecturii, a Primăriei Muncipiului Arad și conducerea Finanțelor Publice Județene la o prezentare a proiectelor județului pentru următorii patru ani. Singurii care au refuzat participarea au fost parlamentarii PSD de Arad. La întâlnirea de la Consiliul Județean Arad au participat parlamentari PNL, USR-PLUS, UDMR și AUR.

Iustin Cionca a precizat că anul acesta 55% din bugetul Consiliului Județean Arad va fi folosit pentru investiții. El a insistat pe faptul că și în următorii patru ani dezvoltarea județului se bazează pe proiectele europene completate de cele regionale, naționale și locale.

Președintele Consiliului Județean Arad  a făcut o recapitulare a investițiilor în lucru și a prezentat pe larg proiectele de viitor: ,,Am dus peste 1 miliard de lei în dezvoltare, în patru ani, și am susținut 1105 proiecte ale primăriilor din județ, în ultimii patru ani.

După cum știți, am câștigat alegerile locale din toamna anului trecut cu un proiect administrativ pe care l-am numit "Proiectul pentru Arad". Am stabilit zece direcții de actiune si lucrăm să le punem în aplicare.

În continuare ne fundamentăm dezvoltarea pe atragerea fondurilor europene, chiar dacă investițiile sunt mai de durată. Vom avea la dispoziție cel puțin patru programe de finanțare europeană: Planul National de Redresare si Reziliență; Programul Operațional Regional; Interreg, programul transfrontalier România-Ungaria ; Programul Operațional de Sănătate al Ministerului Sănătății. În plus, ne bazăm și pe finanțările de la Compania Națională de Investiții.

Depunem proiecte în valoare de peste 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea județului Arad, pentru modernizarea Spitalului Județean și a drumurilor județene!

În sistemul de sănătate publică ne-am confruntat cu pandemia Covid-19. A fost o mare încercare si pentru noi, ca autorități, si pentru conducerea spitalului si a sistemului de sănătate publică. Pentru că înțelegem nevoile sistemului, o parte consistentă a proiectelor noastre de viitor vizează continuarea dezvoltării sistemului de sănătate publică al județului Arad.

Anul acesta finalizăm două spitale noi, Oncologie, în municipiu, și Psihiatrie, la Căpâlnaş. Am început procedurile tehnice si pentru Spitalul de Boli Infectioase Adulți (o investiție de 1,8 milioane de euro din fonduri europene, cu o contribuție de 2,2 milioane euro a Consiliului Județean Arad).

Am dat în lucru studiul de fezabilitate pentru Complexul Matern-Pediatrie, care va reuni sub acelasi acoperiș toate specializările pentru copii. Proiectul este inclus pe lista sinteză la Compania Națională de Investiții. Tot la Compania Națională de Investiții am depus spre finanțare proiectul modernizării Spitalului de Psihiatrie din Arad și noul sediu al Medicinii Legale.

Au început lucrările, zilele trecute, la tronsoanele transfrontaliere Curtici-Macea-Sânmartin și Socodor-Nădab. Ele fac parte din rețeaua de drumuri pentru care in mandatul trecut am câștigat 13,8 milioane de euro, suma alocată pentru opt județe  prin Programul Interreg. Avem încă pe rol o contestație pe drumul județean Sânmartin-Socodor, dar după soluționarea acesteia și executarea lucrării, unim vămile Nădlac, Turnu și Vărșand prin drumuri moderne! În cadrul același proiect construim centura orașului Chișineu-Criș pe relația Socodor-Nădab, iar primăria Curtici va finaliza șoseaua de centură care scoate traficul greu din oraș. Tot anul acesta preconizăm că vom finaliza Arad-Horia-Şiria-Pâncota și Pâncota-Tarnova-Buteni. Prin Programul Operațional Regional am construit un drum nou, de la zero, între Sânpetru German și limita județului Timiș.

Asa cum spuneam, deschidem santierele si in nordul județului, trei drumuri în lungime totală de 74 km – Mișca-Apateu-Berechiu, Seleuș-Șicula-Cermei-Berechiu-limită județ Bihor, Șepreuș-Cermei-Beliu.

Am depus spre finanțare la Compania Națională de Investiții următoarele drumuri județene:  Masca - Maderat – Araneag, Dieci-Dezna, Limită județ Timiș – Lipova, Zerind (DN 79) - Vărșand (DN 79A) inclusiv pod peste Crișul Alb și documentație tehnică pentru expropriere.

Vom ajunge la 55% din rețeaua de drumuri județene modernizată, în opt ani de zile, la care se adaugă marile proiecte de infrastructură, drumul expres Arad-Oradea, în valoare estimată de 1 miliard de euro, construit de la zero (pentru care colaborăm cu Consiliul Judeţean Bihor si Primăriile Arad și Oradea) și Centura de Est a Aradului, construită și aceea de la zero, cu un pod de 1 km peste Mureș, la Fântânele, și un pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu. Valoarea estimată a centurii este de 45 de milioane de euro.

Ca proiecte majore pentru următorii patru ani, am depus ca propuneri de finanțare din fonduri europene, la Agenția de Dezvoltare a Regiunii de Vest, patru proiecte în valoare de 630 milioane lei: modernizare DJ 708A Bârzava (DN 7) - Nadăș - Tauț - Centura ocolitoare a Orașului Lipova – legătura DN 7 – autostrada A1 - realizarea șoselei ocolitoare a municipiul Arad în zona de Nord-Est (Zimand Cuz - Horia - Vladimirescu)

Extindem rețeaua de gaz în județ, cu cofinanțare de la Consiliul Județean, printr-un program național susținut de Guvern, cu finanțare de la Uniunea Europeană!

   

Anul acesta finalizăm studiile de fezabilitate, după ani de zile de procese cu firmele de consultanță, și începem să extindem cu 461 km rețeaua de distribuție a apei potabile, extindem cu 223 km rețeaua de apă tratată, reabilităm 161 km rețea de apă potabilă în județ și  extindem cu 219 km rețeaua de canalizare. Programul beneficiază de finanțare europeană, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare”.

Consiliul Județean Arad a mai fost reprezentat la această întâlnire de vicepreședinții Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, secretarul general al județului, Silvana Lupu, arhitectul șef Florian Vârvescu și directorii executivi Gheorghina Ribovici și dr. Andrei Ando.