DSV-ul ține pesta porcină din Horia sub control!

Data publicare: Luni, 01 Februarie, 2021 Total: 1195 accesari

DSV-ul ține pesta porcină din Horia sub control!

După cum v-am informat recent, la sfărșitul săptămânii trecute, la o gospodărie din satul Horia(comuna Vlaimiresscu) s-a depistat un focar de pestă porcină africană! Lucrătorii Direcției Sanitar-Veterinare din Arad au luat măsuri imediate de sacrificare  a porcinelor infectate.


Citetește și: Masacru la Horia! Focar nou de pestă porcină!

 


Directorul DSV Arad, Marcel Roșu ne-a declarat că pe parcursul a 7 zile, echipe ale direcției vor controla din punct de vedere medical, porcii de pe o rază de 3 kilometri din jurul gospodăriei cu pricina. Fiecărui animal i se vor efectua analize, iar în cazul în care vor fi depistați porci infectați, aceștia vor fi sacrificați! Conducătorul instituției mai sus numite precizează că este imperios ca toți crescătorii de porci din zona delimitată să anunțe medicul veterinar despre orice caz de îmbolnăvire sau moarte a animalelor din gospodărie și să respecte cu strictețe câteva reguli cum ar fi: să nu vândă sau cumpere porcine fără acordul medicului veterinar, să utilizeze echipamente de protecție, să nu lase porcii în libertate, să evite contactul cu oameni și materiale provenite din gospodării contaminate, să anunțe medicul veterinar de intenția de a sacrifica porcinele etc.

Toate aceste reguli trebuie respectate pe o perioadă de cel puțin 45 de zile de la data depistării primului caz de pestă porcină din zonă, și aceasta cu condiția ca în acest interval să nu se mai ivească alte cazuri.

Din păcate, de frica de a nu le fi omorâte animalele,  de câteva zile, oamenii din zeci de gospodării din sat au pornit un adevărat masacru asupra bietelor necuvântătoare, preferând să-și umple congelatoarele cu carne și cămările cu șuncă și cârnați!

 

Bruno B.