România, Bulgaria și Ungaria împart locul 1 în UE la nivelul de corupţie

Data publicare: Vineri, 29 Ianuarie, 2021 Total: 1779 accesari

România, Bulgaria și Ungaria împart locul 1 în UE la nivelul de corupţie

Transparency International a publicat, joi, raportul privind Indicele de Percepție a Corupției (CPI) pe anul trecut, ce reflectă modul în care experții și mediul de afaceri percep corupția din 180 de țări și teritorii.

Indicele de Percepție a Corupției (CPI) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în statele lumii.

 

Transparency International: Corupția slăbește sistemul de sănătate

Raportul arată că sistemele sanitare au demonstrat pe timpul pandemiei că fac față cu greu unei situații de criză atunci când în țara respectivă există un nivel al corupției ridicat. Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în Sănătate și tind să încalce mai puțin anumite drepturi ale pacienților.

 

Primul loc în UE la corupţie

Clasamentul a fost întocmit prin acordarea de puncte de la 0 la 100, 0 însemnând „foarte corupt” și 100 „deloc corupt”. La nivelul UE, scorurire înregistreate anul trecut sunt similare celor din 2019, numai că, în acest an (2020), trei state au ajuns să împartă primul loc, având câte 44 de puncte fiecare - România, Bulgaria și Ungaria.




În România și în Ungaria, percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri a rămas la fel față de anul 2019,  Bulgaria însă, câştigă un punct în plus.

Ţara noastră înregistrează din păcate, același scor ca în 2012.

În lume, România se află în clasament pe locul (69), sub țări precum Rwanda, Grenada, Belarus, Armenia sau Muntenegru, iar cele mai corupte state în lume sunt Siria (14), Sudanul de Sud (12) și Somalia (12). La polul opus, cel mai puțin corupte state din lume sunt Noua Zeelandă (scor 88), Danemarca (88) și Finlanda (81).