4 ani și 4 luni pentru Marian Toader, primarul comunei Zăbrani ! DEFINITIV !

Data publicare: Joi, 28 Ianuarie, 2021 Total: 3513 accesari

4 ani și 4 luni pentru Marian Toader, primarul comunei Zăbrani ! DEFINITIV !

În 2015, DNA Timișoara îi trimitea în judecată pe Marian Toader, Radu-Viorel Popa, Jean Cîrja și Simon Petru Faur pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

Firma pe care au fost încasate aceste sume, era administrată de Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă (în perioada 2010-2011 și 2011-2012) fiind vorba  de 13.666.917 lei (aproximativ 3 milioane euro).

 

Luni 9 martie 2019, Tribunalul Arad l-a condamnat pe Marian Toader la la 4 ani de închisoare, instanța interzicându-i, ca pedeapsă complementară,  exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani.


Citește și : Primarul Zăbraniului, Marian Toader, condamnat la 4 ani de închisoare!

 

Decizia Tribunalului Arad nu a fost una definitivă, așa că primarul Toader având posibilitatea apelului la Curtea de Apel Timișoara.


Decizia definitivă a Curții de Apel Timișoara a venit joi, însă a fost una mai dură ca a Tribunalului Arad, condamnându-l definitiv la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare.

 

- 1 an pentru constituirea unui grup infracțional organizat,

- 3 ani pentru abuz în serviciu și

- 3 ani pentru spălare de bani, interzicându-i totodată mai multe drepturi, printre care și cel de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice.

 

Pentru ceilalți inculpați din dosar, Curtea de Apel Timișoara a hotărât :

„Obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Faur Simon Petru şi SC Vicarforest SRL, în solidar, la plata sumei de 1.916.267 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL – măsura I din campania 2010-2011), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acesteia. Obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Cîrja Jean și SC Prestrobotrans SRL, în solidar, să plătească suma de 1.070.821 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL – măsura a II-a din campania 2010-2011), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. Obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL, Pop Valer, SC Merișor Vest SRL, Cîrja Jean, SC Jean Trans Company SRL și SC Prestrobotrans SRL, în solidar, să plătească suma de 7.092.060,68 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL – măsura I din campania 2011-2012), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. Obligă inculpații Popa Radu Viorel, SC Belle Fruct SRL și SC Best New Mill SRL, în solidar, să plătească suma de 3.587.767 lei (încasată necuvenit de către SC Belle Fruct SRL – măsura a II-a din campania 2011-2012), la care se vor adăuga accesorii conform Codului de procedură fiscală de la data încasării necuvenite a sumei respective şi până la restituirea integrală a acestea. (…) Obligă pe inculpatul Popa Radu Viorel în solidar cu SC Belle Fruct SRL, să plătească suma de 141.076,84 lei (încasată prin evaziune fiscală) la care se adaugă accesorii în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data încasării necuvenite până la data plăţii efective a debitului”

 

Având în vedere situația la vârful conducerii comunei Zăbrani, ca și în alte cazuri similare, atribuțiile lui Marian Toader vor fi preluate de viceprimarul Dănuț Codrean ca și primar interimar urmând să fie organizate alegeri pentru funcția de primar.