Republicanii iau în calcul demiterea imediată a lui Trump după “mineriada” de miercuri de la Capitoliu. Congresul USA a validat rezultatul alegerilor

Data publicare: Joi, 07 Ianuarie, 2021 Total: 1923 accesari

Republicanii iau în calcul demiterea imediată a lui Trump după “mineriada” de miercuri de la Capitoliu. Congresul USA a validat rezultatul alegerilor

Președintele în exercițiu al SUA Donald Trump și-a pierdut și ultimii susținători ai obiecțiilor privitoare la corectitudinea alegerilor din noiembrie anul trecut din cauza protestelor care au culminat cu ocuparea Capitoliului în cursul zilei de miercuri de către “trampiștii” incitați chiar de președintele american.


 

Susținătorii lui Donald Trump au rupt cordoanele de ordine și au luat cu asalt clădirea Congresului. Ședința în care avea loc procedura de confirmare a rezultatului alegerilor prezidențiale a fost suspendată temporar. O femeie a fost ucisă în confruntările dintre forțele de ordine și protestatari.

 

Poliția capitoliului a fost depășită de evenimente, susșinătorii președintelui în funcție, Donald Trump, au spart geanurile congresului american, au pătruns în interiorul Capitoliului, și au început să devasteze ce le-a apărut în cale. Inițial, mitingul organizat pentru susținerea lui Donald Trump a avut ca scop, influențarea votului din Congresul American, care urma să aibă loc, pentru validarea rezultatului alegerilor, și implicit validarea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite.




Mișcarea de presiune cu care Trump a încercat să întârzăie votul și să pună presiune pe congresmani, a degenerat dintr-un protest pașnic și democratic, într-o mișcare de anarhie, o lovitură de stat, cum au considerat-o mulți analiști și politicieni de peste ocean.

 

"Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de  acţiuni. Au folosita substabţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme", a declarat primarul Muriel Bowser.



 

Când evenimentele au degenerat, iar situația devenea una similară cu a unei țări stăpânită de anarhie, când democrația a fost pusă sub semnul întrebării, și după intervenția forțelor de ordine suplimentare, precum și a mobilizării a Gărzii Naționale, Donald Trump a postat un mesaj pe o rețea de socializare în care le cerea oamenilor să plece acasă în mod pașnic, însă a continuat retorica fraudării alegerilor.


 

Într-un final, situația s-a calmat, Capitoliul a fost preluat înapoi de forțele de ordine.

 

Șansele de reușită ale lui Donald Trump, în tentativa sa de puci, s-au prăbușit spre zero în  momentul în care vicepreședintele SUA, Mike Pence, a refuzat să intre în jocul periculos al șefului său de la Casa Albă. Pence a rezistat rugăminților și amenințărilor lui Trump.

De asemenea, congresmeni republicani influenți s-au opus insurecției nebunești a președintelui – republican și el – Donald Trump.

Victoria lui Joe Biden în colegiile electorale a fost certificată de congresul american, la câteva ore după ce susţinătorii lui Trump au luat cu asalt Capitolul. Anunţul a fost făcut chiar de Mike Pence, care a refuzat să boicoteze transferul de putere, scrie WSJ. 

Statele Unite ale Americii, vor avea în 20 ianuarie, un nou președinte, în postura democratului Joe Biden, care a fost validat de toate forurile statului American, iar Trump este nevoit ca în 20 ianuarie 2021 să părăsească Casa Albă.