Crăciunul pe rit vechi sărbătorit de sârbii din Arad

Data publicare: Joi, 07 Ianuarie, 2021 Total: 1801 accesari

Crăciunul pe rit vechi sărbătorit de sârbii din Arad

Creștinii ortodocși pe rit vechi sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi 2021 pe data de 7 ianuarie și nu pe 25 decembrie, așa cum este trecută sărbătoarea în calendar ortodox 2021.

 

Zeci de credincioşi s-au adunat miercuri seara, în ajun de Crăciun, în curtea bisericii, pentru a marca conform tradițiilor, Crăciunul “pe rit vechi” sau pe stil vechi.

Ajunul Crăciunului pe rit vechi începe în seara de Ajun, cu o tradiţie specială... aprinderea stejarului (Badnjak). Badnjak-ul, în fapt trunchiuri de stejar, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din Banat.

Badnjak-ul este, de fapt, un trunchi sau o ramură groasă de stejar, căreia i se dă foc în Ajunul Craciunului sârbesc. Aprinderea ei simbolizeaza un nou început, bogatie și sănătate. Pentru ca totul să meargă perfect, iar belșugul să fie mare, copiii aruncă în flăcări boabe de grâu. După slujba de la biserică și aprinderea ramurii de stejar în curtea acesteia, sârbii merg acasă. Masa din seara de ajun este tot una de post.

Tradiția s-a păstrat cu sfințenie și de comunitatea sârbă din Arad, care s-au adunat în curtea bisericii din xcartierul Gai, pentru aprinderea stejarului. După slujbă, credincioșii au primit sarmale cu ciuperci și fasole bătută, o mâncare tot de post.

 

La evenimentul din curtea bisericii din gai, a fost prezent și primarul Aradului, Călin Bibarț.